Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Hamburská kýta se špekem a zeleninou

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 140 minut

Hamburská kýta se špekem a zeleninou - postup přípravy

Pokud si chcete skvěle pochutnat a navíc dopřát svému tělu živiny, připravte si jedinečnou hamburskou kýtu podle receptu paní Ivany Reisingerové. V kýtě totiž najdete nejen vitamíny skupiny B, ale také železo, draslík, selen a zinek.

Ingredience pro:
3 porce
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do masa udělejte nožem díry velké tak, abyste jimi prostrčili malíček. Nakrájejte 1 mrkev, 1 okurku a polovinu špeku na obdélníčky, kterými maso prošpikujte. Maso osolte a opepřete ze všech stran a odložte bokem. 

2. KROK

V hrnci rozehřejte olej a nakrájejte si mezitím druhou polovinu špeku na kostičky. Jakmile bude špek osmažený, z pánve ho vyndejte a odložte stranou. Na stejném tuku krátce orestujte maso pouze tak, aby se zatáhlo. 

3. KROK

Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si vymazaný pekáč. Do něj vložte prošpikované maso a opět dejte stranou. Do hrnce, ve kterém jste osmahli maso a špek, vložte na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer.

4. KROK

Zeleninu chvíli smažte a přidejte ke směsi dvě nahrubo nakrájené cibule. Vše promíchejte a nechte smažit. Následně přidejte černý pepř, nové koření a bobkové listy. Vše zalijte vínem a vařte, dokud se nevyvaří všechen alkohol. 

5. KROK

Do hrnce přidejte osmažený špek, který jste si nechali stranou, zamíchejte a celou směs přidejte do pekáče k masu. Vše zalijte připravenou vodou a dochuťte solí a pepřem.  Maso vložte do trouby a pečte přibližně 2 hodiny.

6. KROK

Poznámka: Maso pečte v pekáči přikrytém alobalem a po hodině pečení maso obraťte, aby se propeklo rovnoměrně.

7. KROK

Po upečení dejte maso stranou a zeleninovou směs přelijte do hrnce. Ve vedlejším kastrůlku si připravte jíšku z másla a mouky, kterou následně směs zahustěte. Vše nechte provařit. Na závěr zeleninu propasírujte, zjemněte smetanou a, je-li to nutné, dosolte. Hamburskou kýtu podávejte ihned s houskovým knedlíkem.

8. KROK

Tip: V kastrůlku si osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu, mrkev a okurku, která vám zbyla, a přidejte do hotové omáčky. Jídlo pak vypadá o dost zajímavěji. 

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů