Rychlé a levné croissanty

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
ČAS PŘÍPRAVY
150 minut
ČAS VAŘENÍ
20 minut
NÁROČNOST
Snadná

Rychlé a levné croissanty - postup přípravy

Rohlíčky neboli croissanty jsou oblíbenou svačinou malých i velkých. Pokud jste je někdy zkoušeli vyrobit doma, možná jste zjistili, že se jedná o práci zdlouhavou a vynaložené úsilí neodpovídá vašim představám o ideálním občerstvení do školy či práce. Ano, jednou jako experiment dobré, ale dělat je pravidelně? Pffff! Tento recept je jiný. Je rychlý, levný a snadný. Výsledkem jsou nadýchané rohlíčky slazené sirupem, které ztělesňují vše, co od nich očekáváte.

Do misky nalijte vlažné mléko a zřeďte ho stejným množstvím vlažné vody. Přidejte cukr a sušené droždí, promíchejte metličkou a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte stát při pokojové teplotě 10 až 15 minut, aby se kvasinky aktivovaly, což poznáte podle pěny, která se začne tvořit na povrchu směsi.




Poté z mísy odstraňte fólii, vyklepněte do ní dvě vajíčka, přidejte sůl a přes sítko prosejte hladkou mouku a hněťte, dokud nezískáte soudržné těsto. To pak vyklopte na vál, pomazaný trochou oleje, a rukama hněťte, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto.

Mísu vymažte olejem a vložte do ní uhnětené těsto, zakryjte fólií a teplou utěrkou a nechte 30 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké části a z každé vyválejte kuličku. Položte všechny na talíř, zakryjte fólií a nechte dalších 10 minut kynout.

Pracovní plochu posypejte hladkou moukou a každou kouli rozválejte na tenkou kulatou placku. Ty pak pomažte změklým máslem.

Ostrým nožem nebo kráječem na pizzu rozkrájejte placky na osm částí tak, že prostředek úplně nedokrojíte, takže dílky budou držet pohromadě.

Každý dílek pak přeložte do středu a vytvořte tak překládanou kouli.

Tu položte na talíř překládanými částmi dolů, zakryjte fólií a nechte stát dalších 10 až 15 minut.

Takto zpracujte všechny čtyři kusy těsta.

Vykynuté koule opět rozválejte na tenký plát a tentokrát je nakrájejte na 16 stejných trojúhelníčků.

Každý z nich srolujte od širší strany k nejužší, vyrovnejte je na plech s pečicím papírem, opět zakryjte a nechte 10 minut odpočívat.

Nakonec vyklepněte zbylé vajíčko, rozkvedlejte ho a pomažte jím povrch každého croissantu.

Pak je vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte je 15 až 20 minut dozlatova.

V hrnci rozpusťte cukr ve vodě a přiveďte k varu. Přidejte plátek citronu a vařte 10 minut na prudkém ohni, aby se z citrónu uvolnila šťáva a vůně.

Dopečené rohlíčky pak vykoupejte v sirupu a nechte vychladnout.

Dobrou chuť.

Galerie

Dalších 13 fotografií
Dalších 13 fotografií
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 369 hlasů
Nahlásit chybu
57 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt