Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlé a levné croissanty

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 150 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Rychlé a levné croissanty - postup přípravy

Rohlíčky neboli croissanty jsou oblíbenou svačinou malých i velkých. Pokud jste je někdy zkoušeli vyrobit doma, možná jste zjistili, že se jedná o práci zdlouhavou a vynaložené úsilí neodpovídá vašim představám o ideálním občerstvení do školy či práce. Ano, jednou jako experiment dobré, ale dělat je pravidelně? Pffff! Tento recept je jiný. Je rychlý, levný a snadný. Výsledkem jsou nadýchané rohlíčky slazené sirupem, které ztělesňují vše, co od nich očekáváte.

Ingredience pro:
64 porcí

Ingredience

Sirup

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nalijte vlažné mléko a zřeďte ho stejným množstvím vlažné vody. Přidejte cukr a sušené droždí, promíchejte metličkou a zakryjte potravinářskou fólií. Nechte stát při pokojové teplotě 10 až 15 minut, aby se kvasinky aktivovaly, což poznáte podle pěny, která se začne tvořit na povrchu směsi.




Poté z mísy odstraňte fólii, vyklepněte do ní dvě vajíčka, přidejte sůl a přes sítko prosejte hladkou mouku a hněťte, dokud nezískáte soudržné těsto. To pak vyklopte na vál, pomazaný trochou oleje, a rukama hněťte, dokud nezískáte hladké a nelepivé těsto.

Mísu vymažte olejem a vložte do ní uhnětené těsto, zakryjte fólií a teplou utěrkou a nechte 30 minut kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejně velké části a z každé vyválejte kuličku. Položte všechny na talíř, zakryjte fólií a nechte dalších 10 minut kynout.

Pracovní plochu posypejte hladkou moukou a každou kouli rozválejte na tenkou kulatou placku. Ty pak pomažte změklým máslem.

Ostrým nožem nebo kráječem na pizzu rozkrájejte placky na osm částí tak, že prostředek úplně nedokrojíte, takže dílky budou držet pohromadě.

Každý dílek pak přeložte do středu a vytvořte tak překládanou kouli.

Tu položte na talíř překládanými částmi dolů, zakryjte fólií a nechte stát dalších 10 až 15 minut.

Takto zpracujte všechny čtyři kusy těsta.

Vykynuté koule opět rozválejte na tenký plát a tentokrát je nakrájejte na 16 stejných trojúhelníčků.

Každý z nich srolujte od širší strany k nejužší, vyrovnejte je na plech s pečicím papírem, opět zakryjte a nechte 10 minut odpočívat.

Nakonec vyklepněte zbylé vajíčko, rozkvedlejte ho a pomažte jím povrch každého croissantu.

Pak je vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte je 15 až 20 minut dozlatova.

V hrnci rozpusťte cukr ve vodě a přiveďte k varu. Přidejte plátek citronu a vařte 10 minut na prudkém ohni, aby se z citrónu uvolnila šťáva a vůně.

Dopečené rohlíčky pak vykoupejte v sirupu a nechte vychladnout.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů