Nadýchané banánky z odpalovaného těsta - postup přípravy
Odpalované těsto působí složitě, recept paní Marianny Ilavské vás však přesvědčí o opaku. Nadýchané odpalované banánky jsou navíc plné jemného vanilkového krému, v puse se pak rozpustí doslova jako obláček.
Odpalované těsto
Vanilkový krém
Na dozdobení
Odpalované těsto
1. Do osolené vody přidejte tuk a v rendlíku pomalu přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny vsypejte, za stálého míchání, najednou všechnu mouku. Nepřestávejte míchat, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn hrnce i od vařečky.
2. Směs nechte lehce zchladnout, zhruba 5 minut. Poté do ní postupně zašlehejte všechna vejce, jedno po druhém. Výsledné těsto by mělo být hladké a lesklé.
3. Těsto vložte do cukrářského sáčku, na který nasaďte širší špičku. Na plech vymazaný tukem poté z těsta stříkejte banánky. Množství těsta by mělo vystačit zhruba na 15–20 kousků, v závislosti na požadované velikosti.
4. Poté banánky pečte v troubě, předehřáté na 200 °C, přibližně 15 minut. Po 15 minutách snižte teplotu a pouze je krátce dosušte.
Pozor: Troubu během pečení neotvírejte! Těsto by se srazilo.
Vanilkový krém
1. Z vanilkového pudinkového prášku a vanilkového cukru uvařte pudink, použijte však pouze 250 ml mléka, aby byl velmi hustý. Nechte jej dokonale vychladnout, ideálně přes noc.
2. Máslo o pokojové teplotě pečlivě utřete s cukrem. Do utřeného másla poté postupně, po lžících zašlehávejte pudink. Další lžíci pudinku přidávejte, až když je předchozí dávka dokonale zašlehaná. Krém můžete dochutit také rumem.
Vychladlé banánky rozřízněte podélně na dvě části a naplňte je vanilkovým krémem. Výsledný dezert dozdobte vrstvou moučkového cukru.
Vanilkový krém je možné nahradit například šlehačkou s ovocem. Na dozdobení může skvěle posloužit také rozpuštěná čokoláda či nasekané oříšky.