Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Skvostný vanilkový krém

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Skvostný vanilkový krém - postup přípravy

Vanilkový krém podle následujícího receptu dodá vašim zákuskům mimořádnou chuť. Hodit se bude nejen na zdobení a plnění narozeninových dortů, ale také do piškotových rolád či věnečků a větrníků. Je vskutku výjimečný, přesvědčte se.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si v menším hrnci vyšleháte žloutky spolu s moučkovým cukrem, solí a kukuřičným škrobem. Poté vlijte k surovinám i plnotučné mléko a směs na mírném plamenu zahřívejte. Až se vše propojí, zvyšte o trochu plamen a vařte pudink do zhoustnutí při stálém míchání.




Nakonec krém odstavte a zakomponujte do něj změklé máslo (po kouskách) a vanilkovou esenci pomocí mixéru nebo metličky. Pudinkovou hmotu přikryjte potravinovou fólií a nechte zcela vychladnout.

V další fázi zašlehejte do vychladlého pudinku italský smetanový sýr mascarpone a váš vanilkový krém na zákusky je hotový.

Použít jej můžete třeba k ozdobení dortu pro oslavence. Chutný však bude i v piškotové roládě s čerstvým ovocem a skvěle doplní i populární dezert zvaný krémeš.

Dobrou chuť.

Pokud budete chtít svůj vanilkový krém vylepšit nebo vytvořit jinou příchuť, i to je možné. Hodit se bude do směsi například jemně strouhaný kokos, mleté vlašské i lískové oříšky, najemno nasekaná hořká čokoláda anebo třeba kvalitní kakaový prášek. Tak vytvoříte snadno krém s kakaovou příchutí, který bude výtečný i samotný dozdobený čerstvým ovocem, máslovými sušenkami a šlehačkou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů