Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kefírový chléb bez droždí

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kefírový chléb bez droždí - postup přípravy

Chléb je podle bible tělo Kristovo. Jako takové je základem lidského jídelníčku už spoustu tisíc let, a byl i mnohem dřív, než legenda o synu božím spatřila světlo světa. Dnes již existují různé triky, jak vytvořit chléb nadýchaný, měkký a jemný – a potřebujete k tomu kvasnice, speciální mouku a nejlépe i elektrickou pekárnu chleba. Pokud nic takového nemáte – anebo nechcete použít, máme pro vás starý recept na domácí chléb jen ze čtyř surovin, který je dokonalý a rychlý. Zažijte lidskou historii na vlastní kůži!

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Zapněte troubu, aby se rozehřála na 250 °C a vložte do ní plech, na kterém budete chleba péct, aby se nahřál. Díky tomu bochníky během pečení lépe nakynou a budou chutnější a voňavější.




Do hluboké mísy nasypejte mouku a přidejte k ní sůl. Lžící, vařečkou či metlou ručně promíchejte, aby se sůl rovnoměrně rozložila v celém objemu mouky. Do směsi přidejte 200 mililitrů kefíru nebo jogurtu, nařeďte trochou perlivé minerální vody a ručně (či elektrickým hnětačem) začněte zadělávat těsto.

Během hnětení postupně přilévejte minerálku, abyste vytvořili hladké a poněkud pevnější těsto, které se v konečné fázi přestane lepit na ruce, mísu i na háky hnětače.

Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a vyklopte na ni těsto. Ručně ho trochu propracujte, zformujte z něj válec a rozdělte jej na dvě poloviny, čímž vytvoříte dva chlebové bochníky. (Samozřejmě, můžete pracovat i s celým těstem bez jeho dělení. To je čistě na vás.

Každou polovinu těsta důkladně ručně prohněťte, vytvořte z něho kouli a rozplácněte ji na silnější placku. Vezměte vidličku a rozpíchejte s ní rovnoměrně celý povrch těstových placek. Vložte je na předehřátý plech a vložte doi trouby.

Pečte chlebové bochníky pečte asi 30 minut. Upečené placky vyjměte z trouby, zabalte je do čistých bavlněných utěrek a nechte 10 až 15 minut odpočívat.

Chléb je nejchutnější, když je ještě teplý. Neřežte ho nožem, ale natrhejte ho rukou a doplňte ho kouskem sýrem, masem či jakoukoliv pomazánkou či teplým gulášem.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů