Nadýchané kynuté mini záviny s mákem - postup přípravy
Pokud si chcete upéct opravdu výborné nadýchané kynuté mini záviny s mákem, vyzkoušejte je podle tohoto receptu. Jejich příprava není vůbec složitá a zvládne je úplně každý.
Na kynuté těsto
Na makovou náplň
Na dokončení
Do teplého mléka rozdrobte čerstvé droždí a směs promíchejte. Poté do mísy rozklepněte vejce a přisypte do nich cukr. Směs lehce prošlehejte.
Do mísy vlijte mléko s droždím, směs promíchejte a přisypte do něj hladkou mouku s vanilkovým cukrem a vypracujte hladké těsto.
Do vzniklého těsta postupně zapracujte změklé máslo. Poté ho vložte zpět do mísy, přikryjte ho potravinářskou fólií a nechte ho kynout 2 hodiny na teplém místě.
Mezitím do hrnce nasypte mák a zalijte ho dostatečným množstvím vody. Vařte ho, dokud nezměkne. Poté ho sceďte přes jemné sítko.
Uvařený mák rozemelte, přidejte do něj cukr, vanilkový cukr, med a všechny suroviny pečlivě promíchejte. Poté do něj vmíchejte změklé máslo a rozinky.
Vykynuté těsto přendejte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte ho na 2 části. První část rozválejte do obdélníku o velikosti 26×46 cm.
Těsto potřete polovinou makové náplně a srolujte ho. Poté závin nakrájejte na 9 stejně velkých dílů. Jednotlivé kousky poté přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
Stejný postup opakujte u zbylého těsta. Mini záviny přikryjte potravinářskou fólií a nechte je kynout dalších 40 minut. Mezitím v míse smíchejte vejce a trochou mléka.
Vykynuté mini záviny potřete rozšlehaným vejcem, vložte je předehřáté trouby na teplotu 200 °C a pečte je přibližně 17 minut.
Upečené mini záviny vyjměte z trouby, ještě horké je pocukrujte moučkovým cukrem a nechte je zcela vychladnout. Poté je můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.