Nadýchaný bílý chléb - postup přípravy
Jestliže vás již kvalita kupovaného pečiva neuspokojuje, upečte si doma jednoduchý bílý chléb. Zvládne ho i začátečník a na těsto potřebujete jenom pár základních ingrediencí.
Ingredience
Nalijte do zadělávací mísy vlažnou vodu, přidejte cukr a sušené droždí a promíchejte. Pak přilijte slunečnicový olej a promíchejte. Přidejte půl kila prosáté mouky a sůl a vymíchejte těsto. Pak přidejte zbytek mouky a rukou nebo robotem vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nakonec mísu vymažte olejem, dejte do ní těsto a obalte jej v něm. Poté mísu s těstem přikryjte a nechte ho 40 minut kynout.
Poté těsto dejte na vál, vytvarujte z něj bochánek a rozpulte ho. Z každé půlky uválejte podlouhlou placku a tu srolujte. Poté těsto lehce zmáčkněte a začněte ho rolovat z vedlejší strany (viz video). Všechny spoje těsta dobře zmáčkněte prsty a nakonec z něj vytvarujte bochánek. Oba bochánky dejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je a nechte 30 minut kynout.
Bochníky pomažte trochou vody. Udělejte do nich řez, nejlépe žiletkou, a poprašte je trochou mouky. Vložte plech do předem vyhřáté trouby na 200 °C a pečte bochníky 25 minut. Po vychladnutí je konzumujte, jak jste zvyklí.
Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.