Nadýchaný dort s mascarpone a ovocem - postup přípravy
Pokud vás čeká příprava rodinné nebo narozeninové oslavy, vyzkoušejte recept na tento jednoduchý dezert a připravte nadýchaný dort s krémem z mascarpone a šlehačky. Doplnit ho můžete svěžím ovocem jako jsou borůvky, jahody, ostružiny či maliny.
Na korpus
Na krém
Oddělte bílky od žloutků a bílky ušlehejte s krystalovým cukrem do tuhého sněhu. Mezitím vyšlehejte žloutky a pomalu je vmíchejte do sněhu.
Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko a po lžících ji vmíchejte do směsi bílků a žloutků. Do těsta přilijte olej a nakonec do něj opatrně vmíchejte kypřicí prášek do pečiva.
Těsto nalijte do dortové formy a vložte ji do předehřáté trouby na teplotu 175 °C. Korpus pečte po dobu 45–60 minut. Poté ho vyjměte a nechte ho zcela vychladnout.
Vychladlý korpus vyjměte z formy a rozřízněte ho na 3 nebo 4 stejně široké pláty pomocí struny, vroubkovaného nože nebo nitě.
Ve velké míse vyšlehejte mascarpone, tvaroh, šlehačku, moučkový cukr a vytvořte hladký krém. Částí krému poté potřete spodní korpus a posypte ho mraženým ovocem.
Ovoce přiklopte dalším korpus a postup opakujte, dokud budete mít dostatek korpusových plátů. Nakonec zbylým krémem obmažte celý dort.
Hotový dort ozdobte čerstvým ovocem jako jsou jahody, maliny, ostružiny, borůvky nebo physalis. Nechte ho alespoň hodinu odpočinout v lednici a poté ho můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy