Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Citrónový krupicový krém

4,0
Komentáře Komentáře
čas vaření Vaření: 30 minut

Citrónový krupicový krém - postup přípravy

Krupicová kaše nebo lahodný dortový krém? Vlastně je to tak trochu obojí. Dnes vám přinášíme recept, který můžete využít jako chutnou sladkou večeři pro děti i dospělé, anebo jej využít jako polotovar k tvorbě něčeho kulinářsky složitějšího. V zásadě se jedná o takovou vylepšenou krupicovou kaši, která je ochucená vanilkou a citrónem. Slibujeme zaručený úspěch.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mléko nalijte do hrnce a postavte ho na kamna. Na středním ohni ho přiveďte k varu. Když se začne na povrchu vytvářet pěna, za stálého míchání k němu přisypejte sto gramů cukru a 30 gramů vanilkového cukru a po menších dávkách postupně přidávejte odměřenou krupici. Každou dávku v mléce velmi dobře rozmíchejte, než přidáte další. Dejte pozor, aby se vám ve hmotě nevytvořily hrudky. Zkazily by celý dojem z pokrmu. Ztlumte oheň na minimum a pokračujte ve vaření za nepřetržitého míchání, dokud nezískáte hustou a homogenní strukturu. Pak vypněte oheň a hrnec odstavte z kamen.




Do samostatné mísy vložte máslo, které jste předem nechali změknout při pokojové teplotě. Elektrickým šlehačem jej pak vyšlehejte do hladké pěny. Když je krásně jemná, přidejte k ní postupně krupici uvařenou v mléce a velmi dobře promíchejte.

Citrón rozkrojte na poloviny a z jedné vymačkejte šťávu, kterou přidejte do krupicového krému a dále míchejte, dokud se šťáva s hmotou dokonale nepropojí. Když máte hotovo, vložte mísu s krémem do lednice a nechte asi jednu hodinu chladit.

Citrónové Flameri s malinami

Legendární francouzský krupičný dezert velmi snadno připravíte za použití krupičné kaše obohacené o smetanu a vyšlehané dohladka. Pro jeho vytvoření budete potřebovat navíc ještě zakysanou smetanu či tvaroh, tučnou smetanu a malinový džem či čerstvé nebo zmražené maliny.

Do krupicového krému přimíchejte zakysanou smetanu nebo tvaroh a vyšlehejte do hladké směsi. Smetanu vyšlehejte do pevné pěny a tu pak jemně vmíchejte do krupicové směsi. Na dno skleniček vložte dvě až tři lžíce malin či malinového džemu a zakryjte je vysokou vrstvou smetanové krupice. Povrch dozdobte džemem a plátky mandlí a dejte ještě na chvíli do lednice zchladnout.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů