Nadýchaný dort z jogurtového těsta s pudinkovým krémem s pomerančovou příchutí - postup přípravy
Jemné pomerančové aroma vzlíná do všech stran z tohoto jemného a nadýchaného dortíku, který je rychlý, snadný, levný a přitom táááááák lahodný! Jemný korpus na bázi jogurtu či kefíru zdobí lahodný mléčný krém s příchutí pomeranče a vanilky. Navíc na jeho přípravu nepotřebujete váhu, stačí vám sklenice a lžíce.
Těsto
Krém
Do kastrůlku vyklepněte dvě vajíčka, přidejte vanilkový a normální cukr a důkladně vše vyšlehejte, aby se cukr rozpustil. Pak přisypejte jednu lžíci hladké mouky a znovu rozmíchejte, nejlépe tak, aby vám ve směsi nezůstaly žádné hrudky. Nakonec do směsi přilijte dvě sklenice mléka, kastrůlek postavte na kamna a za stálého míchání na střední teplotu přiveďte k varu.
Snižte žár na minimum a pokračujte v míchání ještě asi další 2 minuty, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku. Nakonec vmíchejte změklé máslo a nakonec pár kapek pomerančové esence.
Výsledkem by měl být jemný, hladký a voňavý pudink. Ten pak odstavte z kamen a jeho povrch zakryjte potravinářskou fólií ta, aby ležela přímo na hladině pudinku (tak se nevytvoří škraloup) a nechte vychladnout.
Zatímco pudinkový krém chladne, vrhněte se na samotný dort. Do misky prosejte hladkou mouku s práškem do pečiva a obojí promíchejte. Do jiné misky vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim cukr, mléko, kefír a olej a jemně vyšlehejte do homogenní konzistence.
Do směsi přidejte pomerančovou esenci a postupně přidávejte směs mouky s kypřícím práškem, kterou důkladně zapracujte do těsta, které by ve výsledku mělo být měkké a lehce tekuté, ale husté.
Kulatou dortovou formu (asi 24 cm) vyložte pečicím papírem a vlijte do ní těsto. Povrch uhlaďte do roviny. Zdobicí sáček naplňte asi polovinou pudinkového krému. Zbylou polovinou zakryjte celý povrch dortu a ze zdobicího sáčku na povrchu vytvořte mřížku.
Připravený dort vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho asi 35 až 40 minut (otestujte zapíchnutou špejlí).
Když je dort upečený, vyjměte ho z trouby, nechte úplně vychladnout a před podáváním jeho povrch zasypejte strouhaným kokosem či moučkovým cukrem.
Dobrou chuť.