Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchaný jogurtový dort bez mouky a másla

3,9
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Nadýchaný jogurtový dort bez mouky a másla - postup přípravy

Pokud čekáte návštěvu a chtěli byste připravit chutný dezert, ale máte jen pár minut na přípravu, tento recept vás zachrání. Podle něj totiž snadno a rychle připravíte báječný nadýchaný dort, jehož recept nevyžaduje ani tuk, ani mouku.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do mísy nejprve oddělte bílky od žloutků. Ke žloutkům přidejte krystalový cukr a metličkou ručně prošlehejte na lehký krém. Přisypte kypřicí prášek a kukuřičný škrob. Opět metličkou promíchejte, aby se všechny ingredience spojily. Poté přidejte kvalitní řecký jogurt. Vymíchejte ze směsi lehké a nadýchané těsto.

2. KROK

Bílky v jiné míse šlehačem vyšlehejte na tuhý sníh. Že je hotový, poznáte tak, že z metliček nebude odkapávat, ale bude na nich držet tvar do špičky, i když je otočíte do horizontální podoby. Sníh po částech opatrně přimíchejte k prvnímu těstu. Nešlehejte, pouze se ho snažte lehce spojit se žloutkovým těstem.

3. KROK

Připravte si vysokou dortovou formu a pečlivě ji vyložte pečicím papírem. Snažte se uhladit případné záhyby. Těsto nalijte do připravené formy na plechu. Pečte zpočátku na 160 °C, a to asi půl hodiny, poté teplotu snižte na 140 °C a dopékejte dalších deset minut. Pak troubu vypněte, ale dort ještě nevytahujte, nechte ho uvnitř ještě dalších deset minut vychladnout. Během pečení naskočí a zvětší svůj objem. Když dort na povrchu nebo po stranách popraská, nevadí to.

4. KROK

Dort vyndejte z trouby a opatrně z něj sejměte pečicí papír. Posypte ho moučkovým cukrem podle chuti. Dort by měl být hodně nadýchaný, proto se bude při dotyku třást. Krájejte ho opatrně na malé kousky. Pokud chcete a máte čas, můžete ho na povrchu ještě ozdobit například ušlehanou šlehačkou, strouhanou čokoládou nebo třeba sezónním ovocem.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů