Nadýchaný koláč Aniko s vanilkovým krémem a šlehačkovým topingem - postup přípravy
Dokonalé dezerty nemusejí být nutně složité! Dobrým příkladem tohoto pravidla je neuvěřitelný domácí koláč na plech jménem Aniko, který se pyšní snad všemi chloubami, které jen dezert může mít. Vláčné těsto, jemný pudink a nádherná šlehačková čepice. A čokoláda, ta nikdy nesmí chybět!
Těsto
Pudinkový krém
Na dozdobení
Plech nebo zapékací misku s vysokými stěnami vyložte pečicím papírem a troubu zapněte, aby se předehřála na 170 °C. Příprava koláče je totiž velmi snadná a rychlá, a kdybyste rozehřívali troubu až po zadělání těsta, akorát byste se zdržovali.
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko mouku a prášek do pečiva a obě přísad důkladně promíchejte. V jiné misce smíchejte vyklepnuté vajíčko s cukrem a šlehejte je metličkou, dokud se cukr úplně nerozpustí a vajíčka se nezmění na hustou, bělavou a pěnivou hmotu. Přidejte k vaječné směsi sto mililitrů vody a stejné množství rostlinného oleje, promíchejte a pak po částech zapracujte do hmoty také prosátou směs mouky a prášku do pečiva.
Když získáte jednolité těsto, vlijte asi něco málo přes polovinu těsta do připraveného plechu nebo pekáčku. Zbylé těsto pak smíchejte s kakaovým práškem, důkladně rozmíchejte, abyste získali tmavě hnědou hmotu a tu cik cak nalijte ve flecích na bílé těsto v plechu.
Do hrnce nalijte dvě třetiny odměřeného mléka a přiveďte ho na mírném ohni k varu. Zbylé množství mléka smíchejte s pudinkovým práškem a cukrem a tuto směs důkladně rozmíchejte tak, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Když mléko v hrnci začne bublat, přilijte k němu rozmíchaný pudink s cukrem a za stálého míchání vařte směs až do zhoustnutí. Pudink pak nalijte na těsto v plechu a vložte koláč do předehřáté trouby péct asi 25 až 30 minut (propečení zkontrolujte zapíchnutým párátkem. Pokud je suché, je dopečeno, pokud je mokré a ulpívají na něm kousky těsta, ještě chvilku dopečte).