Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané staročeské domácí koblihy

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 160 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Nadýchané staročeské domácí koblihy - postup přípravy

Koblihy nebo koblížky – každý jim zkrátka říká odlišně. Jedno je ale jisté, tento nadýchaný moučník chutná celé řadě lidí. Plnit se dá nejrůznějšími krémy, avšak skvělé je pečivo i samotné posypané moučkovým cukrem. Inspirujte se snadným receptem!

Ingredience pro:
40 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

K ruce si vezměte menší mísu a do ní vlijte teplé mléko a také teplou vodu. Ve směsi rozpusťte krupicový cukr, sušené droždí a nechte vzejít kvásek asi patnáct minut při pokojové teplotě.




Poté vložte do kvásku vejce, sůl, vlijte rozpuštěné zchladlé máslo a nakonec vsypte i prosátou hladkou mouku.

Ze všech surovin vypracujte vláčné homogenní těsto.

To přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu a půl.

Vykynuté těsto pak vyválejte na pomoučeném vále v centimetr silný plát a z něj vykrajujte pomocí hrnečku kolečka.

Ta po asi půlhodinovém dokynutí smažte v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.

Koblihy se při smažení nafouknou a stanou se velmi křehkými a nadýchanými.

Plnit je můžete pomocí cukrářského sáčku třeba marmeládou, Nutellou nebo vanilkovým pudinkem.

Skvělé ovšem budou i jen tak s moučkovým cukrem. Podávejte po zchladnutí třeba s kávou a čajem.

Přejeme vám dobrou chuť.

Pokud chcete, aby mělo těsto ještě lepší chuť, můžete do něj zakomponovat třeba i trochu tmavého rumu anebo strouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu).

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů