Mramorovaný chlebíček s rozvarem a šlehačkou - postup přípravy
Pokud hledáte netradiční snídani, nebo nevíte co připravit dětem na svačinu do školy, vyzkoušejte recept na domácí mramorový chlebíček od paní Romany Važanské. Chutná skvěle zdobený ovocem a šlehačkou.
Těsto
Ovocný rozvar
Dále
Nejprve si oddělte žloutky od bílků. Cukr, olej a žloutky vyšlehejte do pěny a postupně přidejte vodu. Ve vedlejší míse promíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva.
Směs mouky a kypřicího prášku zapracujte do žloutkové pěny. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a po částech ho opatrně přidávejte do těsta.
Těsto si rozdělte na dva díly a do jednoho dílu přidejte kakao a důkladně promíchejte. Chlebíčkovou formu vymažte olejem a vysypejte moukou.
Těsto do ní střídavě nalévejte tak, aby vám vznikla krásná mramorovaná struktura. Formu vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte chlebíček cca 40 minut.
Mražené ovoce posypte cukrem a na mírném plameni přiveďte k varu. Směs chvíli vařte. Solamyl smíchejte s vodou a přilejte ho do ovocného rozvaru, který důkladně promíchejte.
Hotový a vychladlý chlebíček pokapejte dle chuti rumem, ozdobte ovocným rozvarem a vyšlehanou smetanou ke šlehání, případně zakysanou smetanou.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.