Nakládaná česneková pasta – zásobárna vitaminů na zimu - postup přípravy
Česnek je po tisíce let známý svými antibiotickými a antivirovými účinky, kterým se vyrovná jen málokterá jiná rostlina. Pokud jste měli bohatou úrodu česneku, máte dvě možnosti. Buďto paličky necháte usušit a budete doufat, že se vám do nich nedá plíseň, anebo je uchováte naložené ve sklenicích, třeba ve formě drcené pasty. Poradíme vám dva skvělé návody, jak na to.
Česneková pasta v oleji s citrónem
Česneková pasta v jablečném octu
Vyloupejte stroužky česneku, rozkrojte je na menší kousky a vložte je do mixéru. Mixujte je tak dlouho, dokud se nezačne tvořit jemná a homogenní pasta. Pak k ní přidejte jednu čajovou lžičku soli, jednu polévkovou lžíci citrónové šťávy a asi dvě lžíce olivového oleje. Pokračujte v mixování, dokud všechny ingredience do česneku úplně nezapracujete.
Takto připravenou pastou naplňte důkladně vyčištěné a vysterilizované sklenice (v tomto případě platí, že čím menší, tím lepší) a nalijte na vrch pasty trochu rostlinného oleje, který česnek dokonale vzduchotěsně ve sklenicích uzavře. Hotovou česnekovou pastu uchovejte v lednici nebo v chladném a temném sklepě nebo spíži.
Vyloupejte stroužky česneku, nasekejte ho na menší kousky a vložte ho do mixéru. Mixujte česnek tak dlouho, dokud nezískáte hladkou a napěněnou pastu. Kopr umyjte pod proudem vody a osušte ho papírovými utěrkami úplně dosucha. Ostrým nožem ho nakrájejte na menší kousky, které pak přidejte do mísy s česnekovou pastou a pokračujte v mixování.
Nakonec do pasty přidejte jednu polévkovou lžíci jablečného octa, jednu čajovou lžičku soli a dvě polévkové lžíce oleje a pokračujte dále v mixování, dokud se všechny ingredience nespojí do homogenní, světle zelené pasty. Tou pak naplňte malé vyčištěné a vysterilizované skleničky, zalijte vrch trochou oleje a pevně uzavřete víčkem. Skladujte v lednici či chladném sklepě nebo spíži.