Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí loupáky plněné marmeládou

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Domácí loupáky plněné marmeládou - postup přípravy

Klasické loupáky ze sladkého mléčného těsta pekly už naše babičky, prababičky i pra-prababičky. Tyhle sladké rohlíky byly oblíbenou svačinou školáků i dospělých a velmi často také zdobily snídaňovou tabuli. Jejich pečení přitom není nijak složité, a tak není problém si jimi zpestřit každodenní ranní vstávání. Navíc chutnají skvěle naplněné marmeládou, povidly, mletými ořechy, tvarohem, mákem nebo kokosem.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do menší misky nalijte teplé mléko, přidejte sušené droždí, 40 g cukru a 20 g mouky. Jemně promíchejte a nechte na teplém místě asi čtvrt hodiny stát, dokud se na povrchu směsi nezačnou tvořit malé bublinky.




Do oddělené misky nasypejte mouku, přidejte k ní půl lžičky soli a zbývající cukr. Všechny sypké přísady dobře promíchejte. Uprostřed udělejte důlek a do něho rozklepněte jedno vajíčko a přilijte připravený kvásek. Začněte hníst těsto pomocí elektrického hnětače, případně ručně. Během hnětení přidejte také změklé máslo.

Když těsto přestane lepit a drží tvar, vytvořte z něho kouli, zakryjte ji čistou bavlněnou utěrkou a nechejte ho kynout zhruba hodinu na teplém místě.

Po vykynutí si těsto položte na pomoučněný vál, rukama ho ještě trochu propracujte a rozdělte ho na 12 stejně velkých částí. Z každé části pak vytvarujte kouli. Ty pak seskládejte k sobě, přikryjte je opět utěrkou a znovu nechte kynout zhruba 15 minut.

Poté vezměte každou kouli a vyválejte z ní úzkou oválnou placku, která bude jen o něco málo delší než vaše dlaň. Na jeden okraj přidejte váleček marmelády (případně jiné zvolené náplně) a okrajem těsta náplň překryjte a prstem zamačkejte okraje.

Druhý konec těsta nakrojte na čtyři až pět proužků, které omotejte kolem rohlíčku. Loupáky pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je tam odpočívat dalších 15 až 20 minut.

Zbývající vejce rozšlehejte v misce a povrch rohlíčků jimi pomažte. Navrch je zasypejte sezamovými semínky a dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu asi 25 až 30 minut, dokud jejich povrch krásně nezezlátne.

Podávejte čerstvé s šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů