Nakládaný česnek - postup přípravy
Nakládaný česnek na první pohled nevypadá složitě, jeho příprava je však malá alchymie. Pokud něco zanedbáte, česnek za pár dní zmodrá. Nedejte se ale odradit, poslouží vám jako chutná součást pokrmů i účinné přírodní antibiotikum.
Budete potřebovat
Na každou sklenici si připravte
Pro nakládání použijte výhradně česnek z lokálních pěstíren. Dovážený česnek se totiž sklízí nezralý a dozrává až během transportu. Kvůli tomu obsahuje větší množství enzymů, které způsobují následné modrošedé zbarvení nakládaného česneku. To sice není na závadu, nicméně nevypadá to příliš vábně. Lepší je proto použít kvalitní místní a dobře zralý česnek.
Česnek před přípravou přes noc namočte do vody, anebo jej spařte vroucí vodou chvíli před přípravou. Díky tomu se slupka bude loupat téměř sama a navíc vás nebudou pálit prsty.
Vyloupaný česnek rozdělte do dvou zavařovacích skleniček, které jste předem důkladně umyli a sterilizovali ve vroucí vodě nebo v troubě. Použijte raději více menších skleniček než jednu velkou, po otevření je vhodné česnek co nejrychleji spotřebovat, což je s malými skleničkami snazší.
Do každé nádoby vložte jednu lžičku hrubozrnné soli, která je určena na nakládání, a nikoliv na vaření. Právě tato sůl opět o něco sníží pravděpodobnost, že naložený česnek v průběhu času zmodrá. Přidejte dvě nebo tři špetky kyseliny citrónové a půl decilitru jablečného octa. Můžete použít jakýkoliv ocet, s jablečným však česnek chutná lépe.
Připravte si převařenou a vychladlou vodu, kterou zalijte česnek ve sklenicích až po hrdlo, a sklenky pevně uzavřete nejlépe novými a nikdy nepoužitými víčky. Uzavřené sklenice mírně protřepejte, aby se ocet a voda smísily a sůl se dobře rozpustila. Následně nechte česnek ustát 15 až 20 dnů v chladu a temnu. Poté bude připraven ke konzumaci.
Videopostup krok za krokem