Nejlepší Sachrův dort - postup přípravy
Proslulý recept vídeňského cukrářského učně Sachera je světem zbožňován už téměř dvě stě let. Kombinace nadýchaného kakaového těsta s meruňkovým džemem a tlustou vrstvou jemné čokoládové polevy je zkrátka nedostižná – a přitom tak jednoduchá! Vyzkoušejte ho doma taky!
Ingredience
Vajíčka rozklepněte do misky, přidejte k nim cukr a vyšlehejte do pěny. Přidejte k nim mandlovou mouku a zamíchejte. Ve vedlejší misce smíchejte hladkou mouku, prášek do pečiva a kakao, promíchejte do jednolité směsi a přimíchejte do vyšlehaných vajíček s mandlovou moukou. Všechno společně důkladně vyšlehejte do hladkého těsta.
Ve vodní lázni zahřejte 80 ml tučné smetany (musí mít zhruba 33 až 35 procent tuku) a přidejte do ní 30 gramů rozlámané černé čokolády a 60 gramů másla. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí a nespojí se dohromady se smetanou. Tuto čokoládovou hmotu pak přidejte do těsta a dobře rozmíchejte.
Připravte si dvě kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem nebo alobalem a nalijte do každé poloviční množství těsta. Oba kroužky postavte na plech a vložte péct do trouby vyhřáté na 170 °C po dobu 20 minut.
Do kastrůlku nalijte meruňkový džem a přidejte do něho pektin, citrónovou šťávu a 1 polévkovou lžíci rumu. Vařte na mírném ohni 3 až 4 minuty.
Když se čokoládové korpusy dopečou, nechte je vychladnout na pokojovou teplotu a vyrovnejte je tak, že nití nebo ostrým nožem odříznete tenký plát z vrchu. Dortový kroužek položte na talíř a vložte do něj jeden korpus. Natřete ho meruňkovým džemem a položte na něj druhý korpus. Vložte do lednice vychladit zhruba na hodinu.
Zbylou smetanu zahřejte spolu s čokoládou, máslem a jednou lžící rumu. Společně vše vyšlehejte dohladka. Z vychlazeného dortu odstraňte dortový kroužek a povrch zalijte čokoládovou polevou. Důkladně ji špachtlí rozetřete po celé ploše dortu a vraťte zpět do lednice na další 2 až 3 hodiny.