Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švestkový koláč z litého kynutého těsta

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Švestkový koláč z litého kynutého těsta - postup přípravy

Klasický koláč s ovocem podle receptu od paní Katky Sojkové je nejen výbornou svačinou, ale také dokonalou sladkou tečkou za hlavním chodem.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Žmolenka

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Marie Möglichová
1. KROK

Z vlažného mléka, špetky cukru a droždí vymíchejte kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě.

2. KROK

Ve větší míse smíchejte všechny ostatní suroviny. Jakmile kvásek vzejde, přilijte ho k nim a vymíchejte hladké těsto. Bude se zdát řídké, ale nebojte, má to tak být. Nechte ho hodinu kynout.

3. KROK

Jakmile těsto vykyne, nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřete ho pečlivě po celém plechu a navrch rozprostřete rozpůlené a vypeckované švestky, případně použijte jiné libovolné ovoce.

4. KROK

Na žmolenku smíchejte v míse mouku, cukr a máslo. Všechny ingredience mněte prsty, dokud nezískáte celistvější, avšak stále sypkou směs.

5. KROK

Koláč posypejte žmolenkou a dejte ho do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte ho zhruba 45 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů