Nejlepší švestkový kompot připravený na zimu - postup přípravy
Domácí kompot je ta nejlepší dobrota, kterou si můžeme v zimě dopřát. Tím spíš, pokud máte ovoce ze své vlastní zahrádky, případně nasbírané v divoké přírodní aleji. V tom případě ale dejte pozor na červíky! V tomto případě totiž nebudeme švestky otvírat.
Ingredience
Připravte si švestky, které velmi důkladně prohlédněte a přeberte. Bez milosti vyřaďte všechny, které jeví jakékoliv, byť sebemenší známky poškození. Každá dírka na povrchu může znamenat spoustu červíků uvnitř. A i když se nejedná o nic jedovatého, stejně dáváme přednost ovoci bez masa, že ano. 🙂
Vybrané ovoce zbavte stopek a důkladně jej umyjte. Zejména pokud máte ovoce z obchodu či ze stříkaného sadu, je vhodné vložit švestky do cedníku, přelít je vroucí vodou a následně na půl hodiny namočit do studené vody v míse. Díky tomu by se z nich měly vyplavit veškeré zbytky postřiků a jiných chemikálií použitých při jejich pěstování.
Vezměte si silnější jehlu a vysterilizujte ji vroucí vodou. Každou švestku touto jehlou několikrát po celém povrchu propíchněte až k pecce. Takto připravené ovoce naskládejte do sklenic tak, aby se jich tam vešlo co nejvíce. Do každé sklenice pak nasypejte jednu polévkovou lžíci cukru a zalijte je studenou vodou až po okraj. Pak sklenice pevně uzavřete sterilizovanými víčky.
Dno velkého hrnce vyložte několika utěrkami a položte na ně sklenice se švestkami. Nalijte do hrnce vodu tak, aby byly sklenice ponořené asi do tří čtvrtin své výšky. Přiveďte vodu k varu, stáhněte plamen na minimum a od chvíle, kdy se objeví bubliny počítejte 40 minut.