Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Barevné sladké housky

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Barevné sladké housky - postup přípravy

Domácí pečivo vůbec nemusí být nudné a jednotvárné. Důkazem toho je dnešní recept na dvoubarevné sladké houstičky, které se připravují z vanilkového a čokoládového těsta. Jsou jemné, nadýchané a velmi zábavné na přípravu. A také krásné na pohled. Určitě se u vás doma velmi rychle zabydlí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do mísy nasypejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sušené droždí a všechny suché ingredience důkladně promíchejte. Pak k nim vyklepněte vajíčko, přilijte čtvrt litru teplého, ale ne horkého, mléka a také máslo, které jste předem rozpustili ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.




Ze všech přísad pak uhněťte těsto. Půjde to dobře jak ručně vařečkou, tak i rukou nebo mixérem či elektrickým hnětačem či kuchyňským robotem. Když docílíte hladké a pružné konzistence těsta, rozdělte ho na dvě stejné části, přičemž do jedné z nich přidejte kakaový prášek a jednu nebo dvě lžíce mléka, abyste vyrovnali konzistenci tmavé části těsta. Kakao s mlékem do něj dobře zapracujte.

Oba kusy těsta, světlé i tmavé, vyválejte do koule a vložte každé do misky vymazané rostlinným olejem a zakryjte ji přilnavou potravinářskou fólií. Takto těsto nechte na teplém místě stát a kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Poté, co těsto vykyne, vyjměte to s čokoládou a kousek od něho oddělte. Větší část vraťte zpátky do misky a počkejte, až zase nabude a k menší oddělené části přidejte ještě další dvě polévkové lžíce kakaa a další dvě lžíce mléka. Stejně jako druhá dvě těsta vložte tento kus do misky a počkejte, než zdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí všechna tři těsta důkladně propracujte rukama. Každý kousek pak rozdělte tmavá těsta na čtyři stejně velké části a bílé těsto rozkrájejte na pětiny. Všechny kousky těsta pak vyválejte válečkem na tenké placky o průměru kolem 20 cm a lehce jejich povrch potřete vodou.

Těstové placky vyskládejte na sebe tak, že budete střídat světlé, tmavé a nejtmavší těsto. Stoh pak lehce vyválejte a rozkrájejte ho na 8 proužků. Každý z nich promněte rukama, aby se odhalily jednotlivé vrstvy, pásek vyválejte a stočte do tvaru housky.

Ty pak vyskládejte na plech a nechte zakryté ještě 30 minut odstát. Pak je lehce potřete vodou a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct 20 až 25 minut a po dopečení všechny buchtičky lehce potřete máslem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů