Nejlepší vajíčková pomazánka na světě - postup přípravy
Nejrůznější druhy pomazánek jsou vítaným zpestřením jídelníčku. Zejména rodinné večeře se snadno odbydou čerstvým pečivem namazaným některou skvělou pomazánkou z čerstvých surovin. Jednou z těch nejklasičtějších pomazánek v českých domácnostech je pak vajíčková pomazánka, která má nejrůznější množství variant a verzí. Všechny jsou ale naprosto báječné – a nutno podotknout, že také zdravé.
Ingredience
Návod na přípravu:
Na kamna postavte hrnec s vodou a přiveďte ji k varu. Když voda bublá, vložte do ní opatrně vajíčka a vařte je 7 až 10 minut, aby žloutek uvnitř stihl dostatečně ztvrdnout. Poté, co vám kuchyňská minutka cinkne, odstavte vajíčka z kamen, slijte vodu a napusťte namísto ní studenou, aby vajíčka dříve vychladla. Když jsou dostatečně studená, oloupejte z nich skořápku a opláchněte je vodou.
Vajíčka nakrájejte kráječem na kostičky, případně je nakrájejte nožem či nastrouhejte na hrubém struhadle, pakliže nemáte kráječ na vajíčka. Můžete je ale také jen nahrubo rozmělnit vidličkou. Všechny varianty jsou v pořádku a každá zanechá svůj otisk v konečné podobě a konzistenci pomazánky.
Do hluboké misky vyloupněte tavený sýr, přidejte k němu majonézu, tři lžíce hořčice, sůl a pepř a jemně nasekané čerstvé bylinky, které jste předem umyli a důkladně osušili, a všechny přísady vzájemně dobře promíchejte tak, abyste docílili jednolité a krémové konzistence dresingu, který se bude s vajíčky snadno míchat. Pakliže by byl příliš hustý, můžete ho zředit kapkou mléka.
Do misky s dresingem nakonec přidejte krájená či strouhaná vajíčka a vše důkladně promíchejte. Nakonec pomazánku vložte do lednice a nechte ji vychladit.
Podávejte nejlépe s domácím či celozrnným chlebem.