Nejsnazší a nejrychlejší univerzální těsto na jakékoliv pečivo - postup přípravy
Zadělejte těsto, zabalte ho a uložte do mrazáku. Kdykoliv budete mít chuť na nějakou domácí dobrotu, zkrátka ho vybalte, kus si ukrojte a zbytek vraťte zpátky zamrazit. Tak jednoduché to je – a vlastně ještě mnohem jednodušší. Univerzální těsto, které vám dnes představíme, je totiž z kategorie ultra superrychlých, snadných a levných. Domácí pečivo vás proto nebude stát prakticky žádné peníze, čas ani námahu.
Ingredience
Do hluboké mísy nalijte teplé (ale ne horké) mléko a přisypejte k němu droždí. Metličkou rozmíchejte, aby se droždí rozpustilo a za stálého míchání ke směsi přidejte cukr. Jeho množství si pak přizpůsobte jednak podle vlastní chuti a také podle toho, jaké pečivo se z něho chystáte vyrábět, zda sladké nebo slané. V závislosti na tom pak zvolte množství cukru.
Do těsta pak přidejte také jednu čajovou lžičku soli a dvě polévkové lžíce oleje a jeden balíček prášku do pečiva. Všechny ingredience jemně promíchejte a nechte na teplém místě chvilku odstát, aby se kvasinky aktivovaly a na povrchu směsi se začala tvořit pěna.
Když je kvásek aktivovaný, přisypejte do něj postupně v několika krocích hladkou mouku, kterou předtím ideálně prosejte přes jemné sítko, abyste ji zbavili zatvrdlých hrudek, které se v ní často vytvoří. Nejprve směs míchejte metlou a později ji vyměňte za vlastní ruku a těsto hněťte, dokud není jednolité, měkké, pevné a jen trochu lepivé. Dejte pozor, abyste nepřidali příliš mnoho mouky a strukturu těsta nezkazili!
Hotové těsto vložte do igelitového sáčku a nechte ho odpočinout 2 hodiny v lednici. Pak ho buďto rozválejte na plát a vytvarujte z něho výsledné pečivo, které vložte do trouby péct pří 180 °C asi 30 minut (pečivo před pečením na povrchu potřete rozšlehaným vajíčkem, anebo jenom obyčejnou vodou), anebo, jestliže neplánujete v tuto chvíli nic připravovat, ho nechte v lednici, kde vydrží až 3 dny, anebo ho přemístěte do mrazáku. Tam vydrží i několik týdnů, aniž by ztratilo cokoliv ze svých vlastností a pečivo z něj bude pořád dokonalé.