Nepečené bonbóny z datlí, arašídů a čokolády - postup přípravy
Nepečené vánoční cukroví je třešničkou na dortu každé sváteční tabule. Pokud hledáte nějaký neotřelý a originální recept, právě jste ho našli.
Ingredience
Sušené datle vsypte do misky a zalijte je horkou vodou, v níž je nechte stát asi 10 minut, aby nasákly a zvláčněly.
Arašídy vsypte do misky elektrického sekáčku nebo mixéru a rozmixujte je najemno. Z namočených datlí vyjměte pecku a dužninu přihoďte do mixéru k rozemletým arašídům. Vše společně ještě chvíli mixujte, abyste získali soudržnou a tvarovatelnou pastu, kterou vyklopte do misky a rukou ji chvilku hněťte, aby získala konzistenci plastelíny.
Z arašídovo-datlové hmoty odštípněte asi třetinu, zformujte z ní váleček a obalte jej v sezamových semínkách. Stejným způsobem zpracujte i zbylé dvě třetiny hmoty. Namísto sezamových semínek můžete použít jakákoliv jiná semínka nebo drcené ořechy, které máte rádi.
S pomocí rukojeti vařečky v jednotlivých válečcích vytvořte podélné prohlubně. V misce nad parní lázní rozpusťte bílou (nebo jakoukoliv jinou) čokoládu a vlijte ji do zdobicího sáčku. Totéž udělejte i s hořkou čokoládou.
Bílou čokoládu vytlačte do utvořených prohlubní v datlových válečcích. Hořkou čokoládou vytvořte příčné proužky přes vrstvu bílé čokolády a s pomocí špejle či párátka vytvořte podélnou linku, díky níž proužky tmavé čokolády vytvarujete do tvaru lístečků.
Připravené tyčinky vložte do lednice na 5 minut vychladit a ztuhnout. Poté je nožem zahřátým v horké vodě nakrájejte na kousky o šířce kolem 1 až 2 cm, vložte je do malých papírových košíčků a podávejte.
Videopostup krok za krokem