Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Neuvěřitelný dort z odpalovaného těsta s pudinkovým krémem

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Neuvěřitelný dort z odpalovaného těsta s pudinkovým krémem - postup přípravy

Odpalované těsto je návykové. Jakmile si jednou osvojíte jeho přípravu, budete s ním chtít pracovat pořád a pořád. Jakmile vás začnou nudit miniaturní větrníčky a banánky, můžete zvětšit ráži a vyrobit z něj rovnou celý dort. Jednak to dá méně práce než maličké kousky pečiva a jednak se požitek z něho koncentruje do jednoho velkého pohádkového sousta.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do kastrůlku vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim 150 gramů cukru a metličkou obojí vyšlehejte do jemné konzistence. Přidejte 60 gramů kukuřičného škrobu a opět ho velmi dobře zapracujte do směsi. Nařeďte vše mlékem, promíchejte, postavte hrnec na kamna a za stálého míchání na středním ohni vařte, dokud směs nezhoustne do konzistence pudinku. Pak odstavte z kamen, přelijte pudink do misky, povrch zakryjte přilnavou potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině (tak se nevytvoří škraloup) a nechte vychladnout.

2. KROK

Vezměte si čistý rendlík, nalijte do něj po jednom decilitru vody a mléka, přidejte špetku soli a kousek másla a na kamnech vše přiveďte k varu, aby se máslo rozpustilo. Jakmile se úplně rozpustí, směs promíchejte a přes jemné sítko prosejte do směsi hladkou mouku. Vařečkou velmi dobře promíchejte a pokračujte v míchání směrem ode dna vzhůru další jednu až dvě minuty, dokud nezískáte husté kašovité těsto.

3. KROK

Soudržné a nelepivé těsto odstavte z kamen, vyklopte ho do hluboké misky a nechte ho mírně zchladnout. Nyní vyklepněte k těstu jedno vajíčko a buďto ručně nebo elektrickým šlehačem ho zapracujte do těsta tak, abyste vytvořili úplně homogenní strukturu (elektrický šlehač nebo robot je rychlejší a ušetří vám bolesti ruky, ale jde to i vařečkou). Poté vyklepněte druhé vajíčko a opět ho úplně a zcela zapracujte do těsta. Nakonec přidejte i třetí vajíčko a směs opět homogenizujte. Dvě kulaté formy vyložte pečicím papírem a rozdělte do nich hotové těsto. Urovnejte ho do rovnoměrné vrstvy a vložte péct do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu 10 až 15 minut.

4. KROK

Nožem obřízněte okraje od postranního kroužku a vyjměte korpusy z formy. Do hluboké misky vložte máslo, přidejte lžičku vanilkové esence a vyšlehejte ho elektrickým šlehačem do krémové konzistence. Pak přidejte pár lžic zchladlého pudinkového krému a pokračujte ve šlehání, dokud nezapracujete máslo s pudinkem dohromady. Máslo i pudink musejí mít stejnou pokojovou teplotu, jinak se nespojí. Pak sestavte dort tak, že na základnu umístíte jeden plát těsta, na něj vyrovnejte pudinkový krém a ten zaklopte druhým těstem. Hotový dort vložte do lednice alespoň na 3 hodiny vychladit a ztuhnout. Pak sejměte dortový kroužek, posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů