Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Norský dort se dvěma druhy krémů

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Norský dort se dvěma druhy krémů - postup přípravy

Připravte si norský dort, který se doslova rozplývá v ústech. Recept je rychlý a jednoduchý a vytvoříte díky němu úžasný dezert, který si vaše rodina i přátele okamžitě oblíbí.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Smetanový krém

Pusinkový krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve vytvořte krém. V hrnci smíchejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Do směsi poté vsypte kukuřičný škrob a znovu zamíchejte. Následně do mísy přilijte mléko a opět zamíchejte. Nyní dejte hrnec na plotnu a vařte směs do zhoustnutí – potrvá to přibližně 2–4 minuty. 

2. KROK

Hrnec sundejte z plotny a vmíchejte do směsi změklé máslo. Vše z hrnce přelijte do mísy, kterou přikryjte potravinovou fólií a nechte vychladnout. 

3. KROK

Poznámka: Potravinovou fólii použijte tak, aby se dotýkala horní části směsi v míse – zabráníte tak vzniku škraloupu.

4. KROK

Teď si připravte těsto. V míse vyšlehejte máslo s cukrem a přidejte vaječné žloutky. Šlehejte dále, dokud se ingredience nespojí. Poté přilijte mléko a znovu šlehejte. 

5. KROK

Do jiné mísy vsypte mouku a do ní zamíchejte kypřící prášek do pečiva. Tuto suchou směs po částech vmíchejte do základu na těsto, které jste si připravili před chvílí a odložte je bokem. 

6. KROK

Na závěr si připravte pusinkovou polevu. V míse vyšlehejte bílky se solí a přidejte cukr. Znovu šlehejte, dokud nezískáte tuhý bílý sníh. 

7. KROK

Na plech vyložený pečicím papírem rovnoměrně rozprostřete těsto. Zarovnejte ho a rozprostřete na něj připravený pusinkový krém. Povrch krému posypte nasekanými mandlemi a dort pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 35 minut.

8. KROK

Tip: Pomocí lžíce na krému vytvořte ozdobné špičky tak, jak je ukázáno na videu.

9. KROK

Zatímco se norský dort peče, odstraňte ze smetanového krému potravinovou fólii a znovu jej rozšlehejte. V jiné míse vyšlehejte smetanu, kterou do smetanového krému vešlehejte. Touto směsí naplňte cukrářský sáček.

10. KROK

Upečený norský dort vyjměte z plechu a rozkrojte ho na půl. Jednu polovinu položte na servírovací tác a pokryjte ji smetanovým krémem. 

11. KROK

Poznámka: Cukrářský sáček vám pomůže vytvořit na první polovině upečeného dortu ozdobné tvary ze smetanového krému.

12. KROK

Na smetanový krém položte druhou polovinu upečeného dortu a můžete servírovat. 

Tip: Norský dort podávejte nakrájený na kousky. 

13. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

14. KROK

Videopostup krok za krokem

15. KROK

Zdroj receptu: Nejlepší recepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů