Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Odpalované věnečky s pudinkem a šlehačkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Odpalované věnečky s pudinkem a šlehačkou - postup přípravy

Tento recept patří k těm velmi starým a tradičním. Klasické věnečky z odpalovaného těsta jsou plněné krémem z pudinku a šlehačky. Oproti původní verzi našich prababiček je vylepšen o několik moderních výdobytků, jako je práškový pudink či ztužovač šlehačky, které velmi usnadňují život. V zásadě se však jedná o tytéž věnečky, které se pekly na slavnostní stoly už před velmi dlouhou dobou. Vyzkoušejte si je také a odpalovaného těsta se nebojte. Pokud ho nepřipálíte, není na něm co zkazit.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vodu vlijte do hrnce a přidejte do ní máslo a půl lžičky soli. Zahřívejte vodu tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Pak přidejte hladkou mouku a bez ustání míchejte, dokud nevytvoříte hutné a pastovité těsto. To pak vyklopte do jiné misky a nechte ho vychladnout.

2. KROK

Robotem nebo ručním hnětačem začněte míchat vychladlé těsto a postupně k němu přidávejte po jednom vajíčku a pokaždé jej do těsta bezezbytku zapracujte. Když přidáte poslední vejce, konzistence těsta se změní na měkkou a vláčnou pastu.

3. KROK

Hotovým těstem naplňte zdobicí sáček. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a ze sáčku s ozdobnou špičkou na něj vymačkávejte těsto do tvaru kroužků tak, aby ležely asi půl centimetru od sebe. Plech vložte do trouby rozehřáté na teplotu 250 °C, při níž pečte 12 minut. Pak snižte žár na 180 °C a dopékejte dalších 10 minut.

4. KROK

Zatímco se kroužky pečou, smíchejte trochu mléka s pudinkovým práškem a zbytek nalijte do hrnce. Mléko s pudinkem vyšlehejte dohladka. Do mléka přidejte tři žloutky, cukr a vanilkový extrakt a rovněž vyšlehejte dohladka. Hrnec postavte na sporák a za stálého míchání mléko přiveďte k varu. Jakmile začne bublat, přilijte k němu rozmíchaný pudink a pokračujte ve vaření a míchání, dokud úplně nezhoustne. Hotový pudink vyklopte do misky a zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku. Díky tomu se nevytvoří škraloup. Pudink pak nechte úplně vychladnout.

5. KROK

Upečené věnečky nechte zchladnout a podélně je rozkrojte na dvě poloviny. Do misky nalijte smetanu ke šlehání a přisypejte k ní ztužovač šlehačky. Vyšlehejte směs do pevné pěny. Vychladlý pudink vložte do hluboké mísy a elektrickým šlehačem jej vyšlehejte do jemného krému. Přidejte k němu vyšlehanou smetanu a obojí prošlehejte do homogenní směsi. Krémem naplňte zdobicí sáček a naneste ho na každou spodní polovinu věnečků a zaklopte jej vrchní polovinou. Hotové věnečky posypejte moučkovým cukrem a podávejte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů