Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Snadné a chutné rohlíčky z křehkého těsta s vanilkovou příchutí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Snadné a chutné rohlíčky z křehkého těsta s vanilkovou příchutí - postup přípravy

Klasické čajové pečivo z křehkého těsta se hodí nejen jako klasické cukroví na vánoční stůl, ale hodí se prakticky kdykoliv, kdy potřebujete udělat chutné občerstvení pro návštěvu nebo na party. Pravda, jejich příprava je krapet náročnější a vyžaduje trochu zručnosti a zkušeností, není to ale nic výrazně složitého. Poradíme vám, jak na to.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku. Přidejte k ní umleté vlašské ořechy a mandle, špetku soli a sto gramů cukru. Suché ingredience dobře promíchejte a doprostřed udělejte důlek. Vyklepněte dvě vajíčka, oddělte žloutky, které přidejte do těsta a bílky uschovejte na příští použití v jiném receptu. Ledově vychlazené máslo nakrájejte na menší kostky a přidejte je k vajíčkům do mísy se suchými ingrediencemi.

2. KROK

Rukama co nejsvižněji promačkávejte máslo s ostatními přísadami, aby, pokud možno, nezačalo tát. Namísto rukou můžete těsto třít vidličkou, anebo jakoby prosekávat příborovým nožem. Jakmile získáte písčitou konzistenci, pokračujte ve hnětení rukama, dokud nezískáte pevné a soudržné těsto. Zformujte ho do koule, zabalte do přilnavé igelitové fólie a vložte na 2 hodiny do lednice.

3. KROK

Poté, co si těsto odpočine a vychladí se, ho rozbalte z fólie. Odštipujte z něj malé kousky, vyválejte je do tvaru válečku a vytvarujte do rohlíčku – na obou koncích váleček mírně ztenčete. Hotové rohlíčky vyrovnejte na plech pokrytý pečicím papírem a vložte je do velmi dobře rozehřáté trouby na 190 °C a pečte je 10 až 15 minut.

4. KROK

Vanilkový cukr umelte mlýnkem na kávu, abyste získali konzistenci moučkového cukru. Smíchejte ho pak s obyčejným moučkovým cukrem. Jakmile se rohlíčky dopečou a na povrchu krásně zezlátnou, vyndejte je z trouby a ihned je přes sítko posypejte cukrovou směsí. Nechte vanilkové rohlíčky úplně vychladnout a můžete buďto ihned podávat, anebo je uložte do papírové krabice a nechte pár dní uležet. Díky tomu získají lepší konzistenci, vzhled i chuť.  

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů