Omládkové dalamánky sypané ovesnými vločkami - postup přípravy
Pečivo z omládku (forma kvásku založená na ječném sladu, jenž sám o sobě obsahuje aktivní enzymy) má úplně jiný charakter než to z kvasnic či klasického kvásku. Až ho jednou vyzkoušíte, třeba podle tohoto receptu od paní Romany Staňové, už nebudete chtít žádné jiné.V misce smíchejte 140 gramů vody se 140 gramy hladké mouky, 15 gramy kvasnic a lžičkou sladěnky. Po promíchání nechte směs 75 minut v teple stát, aby se aktivovaly kvasinky a kvasné enzymy v ječném sladu.
Do hotového omládku přilijte zbylou vodu a přidejte sůl, rozpuštěné sádlo, všechny mouky a lžíci lněných semínek. Zadělejte pružné a nelepivé těsto, které nechte v zakryté míse asi 70 až 90 minut kynout, aby se zdvojnásobil jeho objem.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, trochu ho propracujte a vytvořte z něho malé dalamánky. Vyrovnejte je na plech, zakryjte utěrkou a nechte dalších asi 25 minut nakynout. Poté povrch dalamánků potřete vodou, posypejte je ovesnými vločkami a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 220 až 230 °C péct okolo 15 až 20 minut dozlatova.
Po dopečení dalamánky nechte vychladnout a podávejte, jak jste zvyklí.