Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Opilý dort pejska a kočičky s jahodami a pudinkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Opilý dort pejska a kočičky s jahodami a pudinkem - postup přípravy

Dort ve stylu „co dům dal“ nemusí vůbec vypadat jako ze známé pohádky o pejskovi a kočičce. Zkuste ten, který vytvořila paní Katka Sojková, a uvidíte, že je více než uspokojivý.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Ještě než začnete s přípravou těsta, zapněte troubu na 170 °C a nechte ji dobře rozehřát. To je důležité. Těsto je totiž zapotřebí dát péct ihned po smíchání, jinak spadne.

Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte pevný sníh a během šlehání přidávejte moučkový cukr.

2. KROK

Žloutky rozkvedlejte a jemně je stěrkou vmíchejte do našlehaných bílků. Nakonec po menších dávkách vmíchejte také mouku a vytvořte hladké těsto. Vlijte ho do kulaté dortové formy a vložte ho do trouby asi na 15 až 20 minut. Během pečení troubu neotvírejte, aby se těsto nesrazilo.

3. KROK

Upečené těsto nechte vychladnout a mezitím připravte pudinkový krém. Do hrnce nalijte dvě třetiny mléka a přiveďte ho k varu. Ve zbylé třetině mléka rozmíchejte vanilkové pudinky dohladka. Jakmile mléko v hrnci začne bublat, vlijte do něj rozmíchaný pudink a za stálého míchání ho vařte, dokud nezhoustne. Poté jej odstavte ze sporáku a nechte ho vychladnout.

4. KROK

Máslo nechte změknout a vložte ho do misky. Přisypejte podle chuti moučkový cukr a vyšlehejte obojí dohladka. Jakmile máslo získá krémovou konzistenci a cukr se zcela rozpustí, začněte po lžících do směsi zašlehávat vychladlý pudink. Nakonec přidejte podle chuti vaječný koňak.

5. KROK

Piškotový korpus vyjměte z formy a podélně ho rozkrojte na dvě části. Spodní část potřete pudinkovým krémem, vyskládejte na něj po celé ploše rozkrájené jahody a navršte na ně další část pudinkového krému. Přiklopte ho druhým plátem korpusu. Po celém povrchu dort potřete zbylým pudinkovým krémem a nevynechejte ani boky dortu.

6. KROK

Měkký tvaroh vyšlehejte s trochou cukru dohladka. Naplňte jím zdobicí sáček a vytvořte s jeho pomocí na povrchu dortu několik soustředných kruhů směrem od středu ke kraji. Poté vezměte špejli a jemně od kraje ke středu propojte pruhy krému a tvarohu.

7. KROK

Nakonec dort poprašte kakaem, do jeho středu položte několik rozpůlených jahod a vložte ho do lednice vychladit a ztuhnout. Pak už ho jen nakrájejte na porce a podávejte.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů