Ořechové hvězdičky s krémovou náplní - postup přípravy
I vánoční cukroví může být jednoduché a rychle připravené, takovým příkladem mohou být ořechové hvězdičky s krémovou náplní. Sušenkové těsto připravíte během pár minut z několika základních surovin, krémová náplň je ještě jednodušší, stačí vám na ní oříšková čokoláda a smetana.
Hvězdičky
Náplň
Poleva
Mouku, mleté ořechy, cukr a kypřicí prášek smíchejte ve větší míse. Přidejte vejce a studené máslo nakrájené na kostky. Rukama vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte vychladit v ledničce. Mělo by odpočívat minimálně dvě hodiny, v ideální případě přes noc.
Čokoládu s celými lískovými ořechy nakrájejte na kousky. Přesypte je do větší mísy a zalijte horkou smetanou. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne krémová náplň.
Vychlazené těsto propracujte a rozválejte na placku silnou asi 4–5 mm. Vykrajujte hvězdičky anebo jiné tvary, které se budou dobře slepovat anebo které máte rádi.
Vykrájené sušenky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kousky nechávejte prostor. Celý plech se sušenkami nechte ještě asi 15 minut vychladit v lednici.
Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi po dobu 7–8 minut. Neměly by ztmavnout, měly by si spíše zachovat světlou barvu. Po upečení nechte sušenky zcela vychladnout.
Upečené hvězdičky slepujte připravenou čokoládovo-ořechovou náplní. K plnění můžete použít cukrářský sáček. Náplně dávejte přiměřené množství, aby nevytékala.
Slepené sušenky nechte ztuhnout. Poté je z poloviny namáčejte v rozpuštěné čokoládové polevě. Případně je můžete také dozdobit mletými ořechy či cukrářským zdobením.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: CookBakery