Pampeliškový med s citronem - postup přípravy
Babičky a prababičky tomu říkávaly pampeliškový med, ve skutečnosti je to ale sirup. I když někdo může mít výhrady kvůli množství cukru, faktem je, že je výborný a v čaji nebo na krajíčku chleba s máslem nadělá spoustu parády.
Ingredience na 5 sklenic o objemu 300 ml
Za suchého a slunečného dne, nejlépe před polednem daleko od silnic, budov a chemicky ošetřených polí nebo sadů, posbírejte květy pampelišek bez stonků. Rozprostřete je na venkovním stole, aby z květů mohli utéct všichni broučci.
Jakmile květy mírně zavadnou, sesypejte je do hrnce, zalijte je vodou a na mírném ohni je nechte vařit asi 20 minut. Poté nechte odvar i s květy několik hodin (nejlépe do druhého dne) stát. Po odležení slijte pampeliškový macerát přes gázu, aby v něm nezůstaly žádné zbytky pampeliškových květů.
Dva citróny důkladně vymačkejte a šťávu nalijte do pampeliškového macerátu. Přisypejte také cukr, vše promíchejte, postavte na sporák a přiveďte k varu.
Sirup nechte na mírném ohni asi 2 hodiny probublávat. Horký sirup nalijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, uzavřete je a nechte je vychladnout.
Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.