Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahodná domácí mozzarella

Lahodná domácí mozzarella - postup přípravy

Rádi si dopřáváte v zeleninových salátech anebo na pizze mozzarellu? Potom ji připravte vlastnoručně v domácích podmínkách! Výsledný produkt je daleko chutnější než ten kupovaný, přesvědčte se!

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si do velkého hrnce nalijete plnotučné mléko. To pak zahřívejte na mírném plamenu (cca 50 °C).




Nakonec teplou tekutinu odstavte a vlijte do ní citronovou šťávu. Neustále vše míchejte, dokud se syrovátka neoddělí od sýru.

Ten následně vyjměte, vymačkejte přebytečnou tekutinu a prohněťte v ruce jako těsto (až bude chladnější).

Nyní syrovátku znovu zahřejte s trochou soli a dobře promíchejte.

Následně vložte zformovaný sýr a nechte krátce povařit na mírném plamenu.

Nakonec vše odstavte na pět až šest minut.

Hotovou mozzarellu vyjměte ze syrovátky, ponořte do studené vody s ledem a máčejte asi minutu až dvě.

Pak hmotu vymačkejte, abyste se zbavily přebytečné tekutiny. Tento proces opakujte alespoň 2x až 3x.

Připravenou mozzarellu si dopřejte třeba s pokrájenými rajčata, bazalkou, solí a olivovým olejem. Hodit se však bude i na vaší oblíbenou pizzu či do salátu se zeleninou.

Sýr ideálně uchovávejte v lednici a co nejdříve spotřebujete.

Přejeme vám dobrou chuť!

Pokud máte rádi čerstvé a voňavé bylinky, můžete je během výroby mozzarelly také do sýrového těsta zakomponovat. Hodit se bude jemně posekaná petrželka například. Ochucení je však možné i koriandrem, koprem, kerblíkem, bazalkou, jarní cibulkou, pažitkou a podobně. Vyjímat se bude v mozzarelle i jemně nasekaný nebo lisovaný česnek.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů