Lahodná domácí mozzarella - postup přípravy
Rádi si dopřáváte v zeleninových salátech anebo na pizze mozzarellu? Potom ji připravte vlastnoručně v domácích podmínkách! Výsledný produkt je daleko chutnější než ten kupovaný, přesvědčte se!Začněte tím, že si do velkého hrnce nalijete plnotučné mléko. To pak zahřívejte na mírném plamenu (cca 50 °C).
Nakonec teplou tekutinu odstavte a vlijte do ní citronovou šťávu. Neustále vše míchejte, dokud se syrovátka neoddělí od sýru.
Ten následně vyjměte, vymačkejte přebytečnou tekutinu a prohněťte v ruce jako těsto (až bude chladnější).
Nyní syrovátku znovu zahřejte s trochou soli a dobře promíchejte.
Následně vložte zformovaný sýr a nechte krátce povařit na mírném plamenu.
Nakonec vše odstavte na pět až šest minut.
Hotovou mozzarellu vyjměte ze syrovátky, ponořte do studené vody s ledem a máčejte asi minutu až dvě.
Pak hmotu vymačkejte, abyste se zbavily přebytečné tekutiny. Tento proces opakujte alespoň 2x až 3x.
Připravenou mozzarellu si dopřejte třeba s pokrájenými rajčata, bazalkou, solí a olivovým olejem. Hodit se však bude i na vaší oblíbenou pizzu či do salátu se zeleninou.
Sýr ideálně uchovávejte v lednici a co nejdříve spotřebujete.
Přejeme vám dobrou chuť!
Pokud máte rádi čerstvé a voňavé bylinky, můžete je během výroby mozzarelly také do sýrového těsta zakomponovat. Hodit se bude jemně posekaná petrželka například. Ochucení je však možné i koriandrem, koprem, kerblíkem, bazalkou, jarní cibulkou, pažitkou a podobně. Vyjímat se bude v mozzarelle i jemně nasekaný nebo lisovaný česnek.