Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pampeliškový med s citrónem a pomerančem

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 240 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Pampeliškový med s citrónem a pomerančem - postup přípravy

Pampeliškový med se připravuje už po generace a stále je velmi oblíbený, zejména pak mezi dětmi. Vyzkoušejte osvědčený recept, který s námi sdílela paní Kateřina Sojková.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Pampelišky sbírejte zrána a bez stonků. Po sesbírání je rozprostřete na velký stůl a nechte je chvilku zavadnout a dejte prostor broučkům, aby stačili květy opustit. Poté je sesypejte do velkého hrnce, přidejte na plátky pokrájené citróny a pomeranče i s kůrou (volte raději bio kvalitu) a vše přelijte dvěma litry vody.

2. KROK

Hrnec postavte na sporák, vodu přiveďte k varu, nechte pampelišky bublat 30 až 40 minut, odstavte hrnec ze sporáku a nechte 24 hodin louhovat.

3. KROK

Odstátou směs slijte přes plátno, k tekutině přisypejte cukr a opět ji přiveďte k varu, který udržujte 2 až 3 hodiny, podle toho, jaké hustoty medu chcete docílit. Čas od času směs během vaření promíchejte. Neustále směs v této fázi hlídejte, aby nezkaramelizovala. V tu chvíli totiž může dosáhnout tvrdosti kamene a můžete ho vyhodit i spolu s hrncem, ve kterém med vaříte.

4. KROK

Hotový pampeliškový med slijte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, ihned je pevně uzavřete víčkem, nechte je vychladnout a uložte na temném a chladném místě.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený rodinný recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Recepty našich babiček.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů