Pečená krkovička s bramborovým knedlíkem a špenátem - postup přípravy
Pečená vepřová krkovička s bramborovým knedlíkem a dušeným špenátem je oblíbená česká klasika, jejíž sláva nejspíše nikdy nevyhasne. Vyzkoušejte ji podle oblíbeného receptu, který jsme získali od paní Lenky Sedláčkové.
Pečená krkovička
Bramborový knedlík
Dušený špenát
Krkovičku v celku posypejte solí a kmínem a vložte ji do pekáče na lůžko z nahrubo nasekané cibule a česneku. Zakapejte ji trochou sójové omáčky a podlijte kapkou vody.
Maso nechte pod poklicí péct v troubě rozehřáté na teplotu 180 °C doměkka, což bude trvat asi 1 až 1,5 hodiny. Poté víko odklopte a nechte maso dopéct do zlatavé kůrčičky.
Brambory uvařte ve slupce doměkka, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim hrst krupičky, vejce, sůl a podle potřeby hrubou mouku tak, abyste získali soudržné těsto.
Z těsta tvarujte válečky, které vhazujte do vroucí, mírně osolené vody, a nechte je vařit 20 minut. Poté je vylovte děrovanou lžící a na několika místech je propíchejte, aby mohla odcházet horká pára a knedlíky se nesrazily.
V hrnci rozehřejte trochu oleje, nechte na něm zesklovatět cibuli a přidejte špenátový protlak. Osolte ho a opepřete a nechte ho chvíli dusit. Nakonec přidejte prolisovaný česnek, vyklepněte jedno vejce a pokračujte ve vaření, dokud se vejce nesrazí.
Bramborové knedlíky nakrájejte nití nebo ostrým nožem na plátky, rozdělte je na talíře, přidejte pár plátků pečené krkovičky a kopeček špenátu. Vše podlijte trochou výpeku z masa a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.