Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečená vepřová žebírka v marinádě s jablkem a skořicí

4,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 180 minut

Pečená vepřová žebírka v marinádě s jablkem a skořicí - postup přípravy

Pečená vepřová žebra jsou snem každého pořádného chlapa. Není kumšt je hodit do trouby, ale připravit je tak, aby byla zvnějšku krásně křupavá, uvnitř zůstala šťavnatá a skrz naskrz byla prosáklá příjemnou chutí koření. K tomu potřebujete nějakou lahodnou marinádu, kterou výsledek povýšíte do úplně jiných sfér. Zkuste recept na žebírka s jablkem a skořicí, to je totiž přesně to, co hledáte. Zvládnete to hravě a chuť je bezkonkurenční.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Marináda

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Nejprve připravte kořenící směs. Do misky nasypejte dvě lžičky soli, půl lžičky mletého černého pepře, jednu a půl lžičky granulovaného česneku a dvě vrchovaté lžíce sladké papriky. Směs dobře promíchejte.

2. KROK

Vepřová žebra v celku očistěte od hrudní blány a kůži nařízněte v rovnoměrných rozestupech tak, abyste vytvořili diagonální mřížku. Kůži posypejte kořenicí směsí a rukou ji důkladně vetřete do masa, včetně oblasti uvnitř zářezů. Pak maso otočte a nakořeňte ho i z druhé strany.

3. KROK

Stroužky česneku nakrájejte na hrubé kousky. Na straně bez kůže proveďte po celé ploše několik zářezů, do kterých vložte kousky česneku.

4. KROK

Čerstvé chilli papričky nakrájejte na kroužky a vyskládejte je na povrch strany s kůží. Maso zabalte do alobalu, vložte na plech a dejte do trouby rozehřáté na 200 °C péct po dobu 2,5 hodiny.

5. KROK

Jablko oloupejte a nastrouhejte ho na jemném struhadle. Vložte jej do hrnce, dodejte k němu šest polévkových lžic sójové omáčky, jednu lžičku pepře, jednu lžičku granulovaného česneku a dvě polévkové lžíce sladké papriky. Přidejte ještě jednu lžičku soli a skořice a dobře promíchejte. Vymačkejte šťávu z poloviny citrónu a přidejte ji do kořenící směsi. Hrnec položte na sporák a za stálého míchání 5 minut vařte, aby marináda zhoustla.

6. KROK

Po dvou a půl hodinách rozbalte pečené maso z alobalu. Ten ale nechte v plechu, postavte na něj mřížku a vyndejte na ni maso. Z obou stran ho potřete připravenou marinádou a tak, jak je, ho vložte zpátky do trouby. Zvyšte teplotu na 230 °C a nechte ho 10 minut dopéct.

7. KROK

Hotové maso nechte vychladnout, nakrájejte ho na plátky a užijte si tu dokonalou a šťavnatou chuť.

8. KROK

Videorecept krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů