Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý makový závin ze sušeného droždí

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kynutý makový závin ze sušeného droždí - postup přípravy

Makový závin z kynutého těsta je oblíbeným dezertem, který zná snad každý. Jeho příprava je díky použitému sušenému droždí jednoduchá a chuť naprosto fantastická.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Těsto

Náplň

Dále

Kuchařka
Kuchařka: Marie Möglichová
1. KROK

Mouku smíchejte se solí, droždím a také cukrem se žloutky. Těsto promíchejte a přidejte do něj olej, vanilkový cukr a máslo s mlékem. Veškeré ingredience zpracujte ručně nebo pomocí robota v hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. 

2. KROK

Těsto dejte do větší mísy, přikryjte ho potravinářskou fólií a zhruba jednu hodinu ho nechte odpočinout. Mák smíchejte s oběma druhy cukru a s mlékem. Po důkladném promíchání přidejte do náplně krupici.

3. KROK

Těsto dejte na pomoučený vál a rozdělte ho na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválejte na tenkou placku, poklaďte na ni náplň a stočte ji do závinu. Dejte ho na plech vyloženým pečicím papírem.  

4. KROK

S druhou polovinou těsta pokračujte stejným způsobem. Oba záviny dejte na plech s pečicím papírem, na vrchu je propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára, a pomažte je rozmíchaným vajíčkem. Pekáč se záviny přikryjte fólií a nechte je ještě několik minut nakynout.  

5. KROK

Poté z nich odejměte fólii a pečte je v troubě předehřáté na 160 °C zhruba 40 minut. Záviny pečte do zlatova. Po vychladnutí je posypejte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.

6. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Silvana’s Kitchen

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů