Pečené plněné papriky v rajčatové omáčce - postup přípravy
Plněné papriky s rajskou omáčkou jsou jedním z nejlahodnějších jídel, které naše domácí kuchyně zná. Vyzkoušejte je podle vychytaného receptu, o který se s námi podělila paní Andy Březinová.
Na pečené papriky
Na omáčku
Rýži uvařte v jemně osolené vodě doměkka. Mleté maso vložte do misky a přidejte k němu dvě vajíčka, dva prolisované stroužky česneku, trochu majoránky, sladké papriky, soli a pepře a vše promíchejte do homogenní směsi, do které zapracujte uvařenou rýži.
Z bílých paprik odřízněte vršek se stopkou, opatrně vyjměte semínka a naplňte papriky masovou směsí. Pokud vám nějaká zbude, zformujte z nich jednoduše kuličky. Papriky a kuličky naskládejte do pekáče a dejte je péct při teplotě 180 °C asi 30 minut.
Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo, osmahněte na něm cibuli dorůžova a zasypejte ji cukrem. Za častého míchání nechte směs zahřívat, dokud nevznikne karamel. Poté přihoďte celou skořici, nové koření, černý pepř, hřebíček a bobkový list a pokračujte ve smažení, dokud koření neuvolní svou vůni.
Obsah hrnce zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání ji nechte trochu opražit. Tím vznikne jíška. Zalijte ji rajčatovým protlakem a ještě chvilku restujte, aby ztratil svou kyselost. Poté vše zalijte hovězím vývarem, důkladně rozmíchejte jíšku a směs přiveďte k varu.
Když začne omáčka houstnout, odstavte ji ze sporáku a propasírujte ji přes sítko. Tím se zbavíte koření i hrubých kusů cibule. Do hotové omáčky vložte upečené papriky a znovu vše přiveďte k varu. Pokračujte ve vaření asi 15 minut, dokud se papriky neprovaří, odstavte ze sporáku a podávejte s domácím houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.