Pečené vepřové koleno na černém pivu - postup přípravy
Vepřové koleno je pochoutkou, na které si rád smlsne každý. Koleno můžete podávat nejen ve všední den, ale také při slavnostních příležitostech. Ochutnejte velmi chutné vepřové maso, připravené podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, které se doslova rozpadá v ústech.
Maso
Marináda
Vepřové koleno vložte do hrnce, přidejte k němu bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Vše zasypte solí a zalijte maso vodou tak, aby bylo celé ponořené. Do hrnce přidejte dvě omyté cibule ve slupce a vodu přiveďte k varu. Maso vařte po dobu 2–3 hodin.
Zatímco se maso vaří, připravte si marinádu. Do misky vlijte černé pivo a důkladně jej smíchejte s tymiánem, česnekem, grilovacím kořením, paprikou, sójovou omáčkou, worcestrovou omáčkou, kečupem a medem.
Poznámka: Je-li to třeba, marinádu ještě dosolte.
Uvařené maso vložte do vymazané zapékací mísy, nařežte jej na povrchu a poté ho zalijte marinádou. Vepřové koleno pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 1 hodiny.
Tip: Aby bylo maso šťavnaté, během pečení jej průběžně podlévejte marinádou.
Hotové pečené vepřové koleno po vytažení z trouby pořádně podlijte marinádou s výpekem z mísy, ve které se maso peklo, a podávejte.
Tip: Koleno podávejte s čerstvým chlebem nebo jiným oblíbeným pečivem. Skvěle chutná také s hořčicí, křenem a okurkami.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem