Pečené vepřové maso v celku na pivu - postup přípravy
Pečené vepřové maso v celku se skvěle hodí pro slavnostní obědy a neformální setkání s blízkými. Díky receptu můžete připravit šťavnaté maso s křupavou kůrkou.
Ingredience
Na pomazání
Vepřové maso osušte ubrouskem ze všech stran a na několika místech ho nařízněte. Neřežte do masa, ale pouze do tučné části.
Poznámka: Osušení je nutné pro to, aby mělo maso po upečení křupavou kůrku.
Maso důkladně potřete solí a položte ho, kůží nahoru, na grilovací mřížku umístěnou v pekáči. Maso podlijte 100 ml vody a vložte ho do studené trouby, kterou zapněte na 180 °C a pečte ho 1 hodinu.
Poté pekáč vyjměte z trouby a k masu přilijte trochu vody a pečte ho další 1 hodinu. Po dvou hodinách pečení maso otočte na druhou stranu a pečte ho dalších 90 minut.
Poznámka: Je-li to nutné, dolijte do pekáče vodu – nesmí zůstat suchý. V případě, že máte jinou hmotnost masa, než je uvedena v receptu, řiďte se pravidlem, které říká, že by se mělo 1000 g masa péct 1 hodinu.
Po upečení maso otočte znovu kůží nahoru a polijte ho pivem, která podpoří jeho křupavost a dodá mu zajímavou chuť. Maso vložte opět do trouby rozpálené na 180 °C a pečte ho 90 minut.
Zatímco se maso peče, připravte směs na pomazání. Upečené maso směsí potřete, čímž ještě více podpoříte křupavost kůrky a zvýrazníte chuť masa. Maso vraťte do trouby, u které zvyšte teplotu na 220 °C a pečte ho posledních 15 minut.
Tip: Pečené vepřové maso v celku servírujte nakrájené na plátky s pečivem nebo jinou oblíbenou přílohou. Skvěle se k masu hodí také křen, hořčice a beraní rohy.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja