Pečený králík se špekovými knedlíky a dušeným zelím - postup přípravy
Někteří lidé nemají rádi králíka, neboť jim připadá suchý. Pokud jej připravíte podle receptu od paní Ladislavy Šatavové a přidáte k němu báječné špekové knedlíky a dušené zelí, zjistíte, že lepší dobrota na světě neexistuje.
Ingredience
Na špekové knedlíky
Na dušené zelí
Den předem uvařte brambory ve slupce. Na druhý den je oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Špek nakrájejte na kostičky a nechte ho na pánvičce vyškvařit. Rohlík nakrájejte na kostičky a přihoďte je k vyškvařenému špeku. Ještě chvilku obojí opékejte, odstavte ze sporáku a nechte zcela vychladnout.
Opečené kostičky rohlíku a špeku z pánve vyklopte do mísy s nastrouhanými brambory, přidejte sůl, hrubou mouku, krupici, vajíčko a trochu škrobu. Uhněťte těsto (podle potřeby případně přidejte mouku) a vytvarujte z něho několik šišek.
V hrnci přiveďte k varu vodu s trochou soli, vhoďte do ní šišky bramborových knedlíků a nechte je vařit asi 20 minut.
Králíka osolte, okmínujte a potřete rozetřeným česnekem. Nakrájejte cibuli na půlkolečka, rozprostřete ji na dno pekáče, položte na ni dvě lžíce sádla a připraveného králíka a kousek bůčku, který rovněž osolte a posypejte kmínem. Pekáč zakryjte poklopem a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi na 2 hodiny.
Nakonec připravte dušené zelí. Kysané zelí slijte z nálevu, vymačkejte ho a pokrájejte na kratší vlákna. V hrnci rozehřejte rostlinný olej nebo sádlo, orestujte na něm cibuli a přihoďte připravené zelí. Podle potřeby ho podlijte trochou vody a pod pokličkou ho nechte dusit doměkka. Změklé zelí osolte, okmínujte, dochuťte cukrem a octem a přidejte najemno nastrouhanou bramboru nebo záklechtku z hladké mouky a vody na zahuštění. Nechte ještě asi 10 minut provařit a odstavte ze sporáku.
Pečeného králíka naporcujte, na talířích ho doplňte několika plátky bramborových knedlíků a kopečkem zelí a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.