Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Péřová mramorovaná bábovka

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 65 minut

Péřová mramorovaná bábovka - postup přípravy

Tato mramorovaná bábovka podle paní Martiny Wágnerové je inspirovaná starým receptem na třenou bábovku, je ale trochu ozvláštněná co do surovin i postupu. Výsledkem je vláčný moučník, který, pokud náhodou zbude, vydrží jemný a nadýchaný až celý týden.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přidejte Heru nebo máslo a vše zpracujte do jednotné hmoty. Postupně do ní zapracujte citrónovou šťávu a kůru ostrouhanou z poloviny citrónu.

2. KROK

Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko spolu s vanilkovým pudinkem a práškem do pečiva. Tuto směs postupně zamíchejte do žloutkové směsi a nakonec vše nařeďte čtvrt litrem mléka a vytvořte hladké těsto. Do něj stěrkou jemně krouživými pohyby odspodu nahoru vmíchejte bílkový sníh.

3. KROK

Dvě třetiny připraveného těsta vlijte do formy na bábovku, kterou jste předem vymazali máslem nebo sádlem a vysypali strouhankou. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a rum nebo mléko a lžící tmavé těsto rozdělte po celém obvodu bílého těsta ve formě.

4. KROK

Formu s bábovkou vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C a nechte ji péct asi 65 minut. Po dopečení bábovku nechte zvolna vychladnout a poté ji opatrně vyklopte z formy. Pokud chcete, posypejte ji přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů