Péřová mramorovaná bábovka - postup přípravy
Tato mramorovaná bábovka podle paní Martiny Wágnerové je inspirovaná starým receptem na třenou bábovku, je ale trochu ozvláštněná co do surovin i postupu. Výsledkem je vláčný moučník, který, pokud náhodou zbude, vydrží jemný a nadýchaný až celý týden.
Ingredience
Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh. Žloutky utřete s cukrem do pěny. Přidejte Heru nebo máslo a vše zpracujte do jednotné hmoty. Postupně do ní zapracujte citrónovou šťávu a kůru ostrouhanou z poloviny citrónu.
Hladkou mouku prosejte přes jemné sítko spolu s vanilkovým pudinkem a práškem do pečiva. Tuto směs postupně zamíchejte do žloutkové směsi a nakonec vše nařeďte čtvrt litrem mléka a vytvořte hladké těsto. Do něj stěrkou jemně krouživými pohyby odspodu nahoru vmíchejte bílkový sníh.
Dvě třetiny připraveného těsta vlijte do formy na bábovku, kterou jste předem vymazali máslem nebo sádlem a vysypali strouhankou. Do zbylého těsta vmíchejte kakao a rum nebo mléko a lžící tmavé těsto rozdělte po celém obvodu bílého těsta ve formě.
Formu s bábovkou vložte do trouby rozehřáté na teplotu 160 °C a nechte ji péct asi 65 minut. Po dopečení bábovku nechte zvolna vychladnout a poté ji opatrně vyklopte z formy. Pokud chcete, posypejte ji přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na porce a podávejte.