Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pestrý nakládaný salát

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Pestrý nakládaný salát - postup přípravy

Během letní sezóny se nemusíte omezit jen na nakládání okurek, skvělé jsou i kombinace různých druhů zeleniny. Takové zeleninové saláty dodají vašemu tělu notnou dávku vitamínů v kteroukoliv roční dobu. Především pak v zimních měsících nakládaný salát oceníte nejvíce. Výsledná sladkokyselá chuť zeleniny vás potěší a velice dobře doplní jakýkoliv pokrm, zejména ten masový.

Ingredience pro:
15 porcí

Zeleninový základ

Nálev

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Půl litrové sklenice vhodné k nakládání si důkladně vymyjte a nejlépe vysterilizujte. Pak na dno nádob umístěte kuličky černého pepře. Následně se pusťte do přípravy zeleniny. Mrkev si oloupejte a nahrubo nastrouhejte na struhadle. Vymačkejte z ní přebytečnou šťávu a navrstvěte rovnoměrně do sklenice.




Dále pokračujte s cibulí, kterou očistěte od slupek a pokrájejte na tenké plátky. Posléze vložte do sklenic na mrkev. Nakonec si připravte papriku, zelí a rajčata. Vše pokrájejte na stejně velké kusy a také naskládejte do sklenic. Až budete mít sklenice napěchované zeleninou, vlijte do každé z nich lžíci slunečnicového oleje.

Do hrnce nalijte horkou převařenou vodu a vsypte do ní cukr, sůl a vlijte i ocet. Všechny ingredience dobře promíchejte, aby se všechny komponenty rozpustily. Připravený nálev lijte do naplněných sklenic. Poté důkladně zavíčkujte a vložte do zavařovacího hrnce, který naplňte z poloviny vodou. Vařte a sterilujte asi dvacet minut.

Po uplynutí doby sklenice vyjměte z hrnce, postavte dnem vzhůru, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout. Nakládaný salát uchovávejte v temnu a chladu. Ideální je například prostředí sklepa, nebo špajzu.

Pokud se rozhodnete zeleninu konzumovat, vždy otevřenou nádobu vložte do lednice, aby se zelenina nekazila. Vhodné je salát nabírat čistou vidličkou nebo lžící, aby nedocházelo k vzniku plísní v nádobě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů