Lahůdkový salát Rumcajs podle Československé státní normy

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
20 minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Lahůdkový salát Rumcajs podle Československé státní normy - postup přípravy

Vraťte se do minulosti s chutí! Opravdový retro salát Rumcajs si teď můžete připravit podle originální receptury podle bývalých norem ČSN neboli Československé státní normy. I když podobné saláty se stále vyskytují v chladicích boxech supermarketů i u chladicích pultů s lahůdkami, často už bývají některé přísady nahrazovány levnějšími, případně vynechány úplně. A to je velká škoda, protože originál chutnal prostě nejlépe.
1. KROK

Nejprve si připravte točený salám. Rozkrájejte ho na menší kousky, každý podélně nařízněte a sloupejte z něho střívko, které je tuhé a do žádného lahůdkového salátu nepatří. Oloupaný salám nyní nastrouhejte na tenké plátky buďto ručním nebo elektrickým struhadlem. Plátky pak vložte do hluboké mísy.

2. KROK

K plátkům salámu v míse přidejte plnotučnou hořčici, worcesterovou omáčku, sůl a paprikový salát s okurkou a cibulí, který buďto koupíte v lahůdkách, anebo (spíš) si ho budete muset vyrobit sami (jedná se o kousky papriky, okurky a cibule v sladkokyselém octovém nálevu). Přisypejte také deset gramů cukru a okyselte stejným množstvím octa.

3. KROK

Oloupejte jednu cibuli, rozkrojte ji na poloviny a ty pak rozsekejte na plátky tvaru půlměsíce. Ty rozeberte na jednotlivé proužky a přidejte je do mísy s ostatními salátovými surovinami. Kyselé okurky zbavte nálevu a nechte je okapat. Ostrým nožem je pak rozkrájejte na menší kousky v závislosti na tom, jak velké okurky máte. Ty malé stačí rozkrájet na kolečka. Sterilovanou kapii rozkrájejte na kratší tenké proužky.

4. KROK

Naložené feferonky rozkrájejte na čtvrtinky, zbavte je semínek a stopek a čisté papričky nasekejte na co nejmenší kousky. Všechny tři druhy zeleniny pak vložte do salátové mísy k salámu a ostatním přísadám. Nakonec přidejte 200 gramů majonézy a vše velmi důkladně zamíchejte. Dokořeňte čerstvě mletým černým pepřem, ještě jednou promíchejte a vložte do lednice vychladit a proležet alespoň na dvě hodiny, ale nemusíte se bát ho nechat v chladu přes noc. Pak už si jen užívejte té perfektní retro příchuti. A nezapomeňte na čerstvé rohlíky! 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 285 hlasů
Nahlásit chybu
148 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Hlavní chody
Masová směs s rýží
1 hlasů
20 minut
45 minut
Hlavní chody
Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou
4 hlasů
30 minut
55 minut
Zavařování
Naložené kuřecí maso
42 hlasů
30 minut
300 minut
rychlé pokrmy
Domácí párek v rohlíku, který se stane netradiční svačinou
0 hlasů
15 minut
25 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Přílohy

Saláty