Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Lahůdkový salát Rumcajs podle Československé státní normy

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut

Lahůdkový salát Rumcajs podle Československé státní normy - postup přípravy

Vraťte se do minulosti s chutí! Opravdový retro salát Rumcajs si teď můžete připravit podle originální receptury podle bývalých norem ČSN neboli Československé státní normy. I když podobné saláty se stále vyskytují v chladicích boxech supermarketů i u chladicích pultů s lahůdkami, často už bývají některé přísady nahrazovány levnějšími, případně vynechány úplně. A to je velká škoda, protože originál chutnal prostě nejlépe.

Ingredience pro:
5 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve si připravte točený salám. Rozkrájejte ho na menší kousky, každý podélně nařízněte a sloupejte z něho střívko, které je tuhé a do žádného lahůdkového salátu nepatří. Oloupaný salám nyní nastrouhejte na tenké plátky buďto ručním nebo elektrickým struhadlem. Plátky pak vložte do hluboké mísy.

2. KROK

K plátkům salámu v míse přidejte plnotučnou hořčici, worcesterovou omáčku, sůl a paprikový salát s okurkou a cibulí, který buďto koupíte v lahůdkách, anebo (spíš) si ho budete muset vyrobit sami (jedná se o kousky papriky, okurky a cibule v sladkokyselém octovém nálevu). Přisypejte také deset gramů cukru a okyselte stejným množstvím octa.

3. KROK

Oloupejte jednu cibuli, rozkrojte ji na poloviny a ty pak rozsekejte na plátky tvaru půlměsíce. Ty rozeberte na jednotlivé proužky a přidejte je do mísy s ostatními salátovými surovinami. Kyselé okurky zbavte nálevu a nechte je okapat. Ostrým nožem je pak rozkrájejte na menší kousky v závislosti na tom, jak velké okurky máte. Ty malé stačí rozkrájet na kolečka. Sterilovanou kapii rozkrájejte na kratší tenké proužky.

4. KROK

Naložené feferonky rozkrájejte na čtvrtinky, zbavte je semínek a stopek a čisté papričky nasekejte na co nejmenší kousky. Všechny tři druhy zeleniny pak vložte do salátové mísy k salámu a ostatním přísadám. Nakonec přidejte 200 gramů majonézy a vše velmi důkladně zamíchejte. Dokořeňte čerstvě mletým černým pepřem, ještě jednou promíchejte a vložte do lednice vychladit a proležet alespoň na dvě hodiny, ale nemusíte se bát ho nechat v chladu přes noc. Pak už si jen užívejte té perfektní retro příchuti. A nezapomeňte na čerstvé rohlíky! 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů