Piškotová roláda s bílkovým krémem - postup přípravy
Piškotová roláda je stálicí mezi dezerty, neměla by chybět snad na žádné slavnostní tabuli, podle našeho receptu ji navíc během pár minut upeče každý. Nadýchanému těstu, jemnému bílkovému krému a čokoládové polevě neodoláte.
Roláda
Náplň
Na dozdobení
Piškotová roláda
1. Z bílků a poloviny cukru vyšlehejte pevný sníh.
2. Žloutky a zbylý cukr šlehejte několik minut, dokud vám nevznikne světlá pěna.
3. Opatrně do žloutků zašlehejte vodu, vanilin (nebo vanilkový cukr) a poté postupně mouku.
4. Nakonec do směsi zlehka stěrkou vmíchejte bílky.
5. Těsto vlijte na pekáč vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete.
6. Pečte ho v troubě rozpálené na 200 °C po dobu 8–12 minut. Piškot by měl zezlátnout.
7. Po upečení piškot stáhněte z plechu i s pečicím papírem a překryjte ho utěrkou.
Náplň
1. Svařte vodu s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Poté ji nechte vychladnout.
2. Bílky s cukrem, kyselinou citronovou a vanilinem (nebo vanilkovým cukrem) lehce prošlehejte a přeneste do vodní lázně.
3. Nad vodní lázní pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne hmota podobná sněhu.
4. Sejměte bílky z vodní lázně a dál je šlehejte. Vznikne hustý, hladký krém.
Z vychladlého piškotu opatrně sejměte pečicí papír a potřete jej rozvarem z vody, moučkového cukru a citronové šťávy. Poté na něj naneste bílkový krém a rozetřete ho do stran. Piškot opatrně, pomocí čistého pečicího papíru, srolujte do podoby rolády.
Ořechy dle vaší volby nasekejte nahrubo. Rozpusťte si tmavou a bílou čokoládu, případně hotovou čokoládovou polevu. Roládu dozdobte dle vaší fantazie a chuti, nakrájejte ji na porce a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: [Еда без Труда] Ольга Мирошниченко