Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý makový závin s višněmi

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kynutý makový závin s višněmi - postup přípravy

Kynutý makový závin s višněmi podle paní Jany Podolákové Burkartové je klasickým dezertem, který můžete vidět i dnešních pekárnách a cukrárnách. Domácí výrobě se však nic nevyrovná.

Ingredience pro:
2 kusy
+ -

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Marie Möglichová
1. KROK

Z droždí, vlažné vody a melasy vytvořte kvásek, který smíchejte s ostatními suroviny. Vypracujte hladké těsto, které se nesmí lepit na stěny mísy. Hotové těsto nechte zhruba 50 minut kynout.  

2. KROK

Mezitím si připravte náplň. Mletý mák nasypejte do hrnce, přidejte k němu mléko, skořici, vanilku, špetku soli a lžíci medu. Všechny suroviny svařte. Pokud je náplň řídká, můžete ji zahustit mletými dětskými piškoty, nastrouhaným perníkem nebo jednoduše přidejte mák. Pokud je naopak příliš hustá, přilijte mléko dle potřeby. Poté ji nechte vychladnout.

3. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na dva díly, které rozválejte na tenčí placku. Vyválené pláty těsta potřete makovou náplní, poklaďte ji višněmi a stočte do závinu. Oba záviny poté nechte ještě deset minut kynout.  

4. KROK

Hotové záviny dejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do trouby předehřáté na 180 °C péct do zlatova. Po vytažení makové záviny potřete vodou, nechte vychladnout a podávejte.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů