Piškotové dortíčky s broskví - postup přípravy
Nadýchané plátky piškotu lze k sobě spojit lahodným krémem, nastříkat ho navrch a ozdobit broskví. Recept na skvělý dezert nám poskytla paní Romana Važanská.
Na piškot
Na krém a zdobení
Rozklepněte vejce a oddělte od sebe žloutky a bílky. Do bílků přidejte špetku soli, vyšlehejte je do tuhého sněhu a dejte stranou. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte je do pěny, přilijte horkou vodu, olej a postupně vmíchejte mouku. Nakonec do žloutků zlehka zapracujte vyšlehaný sníh. Připravte si formu na biskupský chlebíček, vymažte ji máslem, vysypte moukou a vlijte do ní těsto. Vložte formu do předehřáté trouby na 180–190 °C a pečte těsto asi 35 minut v závislosti na typu a vlastnostech vaší trouby.
Na krém ohřejte třetinu mléka v hrnci, druhou zbylou třetinu mléka si dejte stranou a rozmíchejte v ní pudingový prášek, cukr, vanilkový cukr. Když mléko v hrnci začne vařit, přilijte k němu pudingovou směs za stálého míchání, aby nevznikly hrudky, a vařte, dokud puding nezhoustne. Nechte jej vychladnout a poté k němu přidejte tvaroh, rum, vanilkový extrakt a doslaďte dle chuti. Nakonec vše vyšlehejte do hladkého krému.
Vychladlé piškotové těsto nakrájejte na stejné dílky, skládají se vždy dva na sebe. Jeden dílek potřete marmeládou, na druhý naneste krém z cukrářského sáčku se zdobítkem a přiklopte jím ten první. Dortík ozdobte okapanou půlkou kompotové broskve a čokoládovou dekorací.
Tu použijte kupovanou nebo si ji vyrobte sami doma. Jednoduše rozehřejte čokoládu na vaření, poté ji nalijte do cukrářského sáčku s malou dírkou a na pečicím papíře z ní tvořte různé tvary dle své fantazie. Jakmile zatuhnou, ozdobte jimi hotové dortíky a můžete podávat.
Více autorčiných receptů najdete na jejích webových stránkách https://rubyrom.domaci-jidelnicek.cz.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.