Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nadýchané tvarohové palačinky bez droždí

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Nadýchané tvarohové palačinky bez droždí - postup přípravy

O palačinkách se zmiňují už autoři z antického Řecka, kde tento pokrm nejspíš poprvé spatřil světlo světa. Ani více než dva tisíce let poté tyhle tenké placky z litého těsta neztrácejí na popularitě, ba právě naopak. V minulosti vznikaly a dosud stále vznikají další nové a nové varianty palačinek, které mají své nezastupitelné místo zejména na snídaňovém menu lidí z celého světa. My bychom vám dnes rádi představili recept na palačinky, které jsou na rozdíl od těch běžných připravené z tvarohového těsta a náplň mají zapečenou uvnitř.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:

Vajíčka vyklepněte do misky, přidejte k nim tvaroh a obojí společně důkladně rozšlehejte ručně metlou, anebo elektrickým šlehačem, který vám ušetří spoustu práce i času. Ve vedlejší misce smíchejte kefír s mlékem a polovinu této mléčné směsi nalijte k vajíčku s tvarohem.




Poté do misky s tvarohovou směsí přidejte špetku soli, cukr a odměřené množství hladké mouky (pokud byste se chystali udělat palačinky se slanou náplní, přidejte víc soli a méně cukru, pokud chcete palačinky nasladko, přidejte víc cukru). Do zbylé poloviny mléčné směsi zamíchejte jedlou sodu a přilijte k tvarohovému těstu.

Na kamnech si rozehřejte pánev s vrstvou oleje, a když je dostatečně rozpálená, snižte teplotu na minimum, vlijte trochu těsta do pánve tak, abyste pokryli celou její plochu tenkou vrstvou, přiklopte pokličkou a smažte, dokud nebude palačinka z jedné strany opečená. V tu chvíli odklopte pánvičku, na vrchní stranu palačinky namažte marmeládu (případně jinou náplň) a přeložte placku napůl. Ještě na chvilku přikryjte pokličkou, po minutě otočte na druhou stranu, osmahněte ještě jednu minutu a sundejte z pánve na talíř vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení.

Na horkou palačinku namažte slabou vrstvičku másla. Když máte hotové všechny palačinky, nechte je ještě deset minut odpočívat na talíři zakryté utěrkou, aby jim nebyla zima, a pěkně se proležely všechny příchuti a podávejte ozdobené šlehačkou nebo sypané skořicovým cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů