Piškotový dort - postup přípravy
V restauraci, ani cukrárně nedostanete vždy načechraný piškotový dort. Vyrobte si doma měkký, elastický a vzdušný dort, který si vychutnají všichni ve vašem okolí. Prozkoumejte a vyzkoušejte tento jedinečný recept. Pokud budete postupovat přesně podle pokynů, piškot bude zaručeně vysoký, nadýchaný a úžasně měkký. Vyzkoušet přitom můžete nejen vanilkovou, ale také čokoládovou variantu tohoto receptu. Věřte, že obě jsou stejně dobré, měkké a jedinečné.
Ingredience
Do trouby předehřáté na 150 stupňů vložte velkou misku do poloviny plnou vody.
Oddělte žloutky od bílků. Ve vodní lázni smíchejte máslo, mléko a smetanový sýr. Přidejte žloutky, důkladně vše promíchejte.
Mixérem s metlou míchejte po dobu dvou až tří minut. Přidejte prosátou mouku a znovu pořádně promíchejte.
V samostatné nádobě rozšlehejte bílky s 10 ml octa. Postupně přidávejte cukr. Šlehejte bílky, dokud nebudou středně pevné, ale ne úplně! Pokud vyšleháte vaječné bílky na pevnou hmotu, nebude se dort péct správně.
Jemně a postupně vmíchejte vyšlehané bílky do žloutkové směsi.
Nalijte těsto do formy, přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte hodinu při 150 stupních. Poté fólii odstraňte a vařte dalších 20 minut při stejné teplotě.
Nechte dort vychladnout a je to. Rozkrájejte na dílky a vychutnejte si nadýchaný dezert u lahodné kávy s rodinou a přáteli.
Dle chuti můžete přidat kakao nebo čokoládu.