Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené brambory s kefírem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 55 minut

Zapečené brambory s kefírem - postup přípravy

Zapečené brambory na mnoho způsobů jsou oblíbeným obědem a večeří v českých i zahraničních domácnostech. Jsou totiž velmi variabilní a dají se připravit s rozmanitou škálou surovin. Pokud však v receptu figuruje smetana, kefír nebo sýr, nemusíte se bát o to, zda budou mít u strávníků úspěch. Zaručeně budou, to vám můžeme slíbit. Dnes vám chceme představit jeden z těch snazších receptů, které si můžete doma z brambor připravit. Jednoduchost mu ale neubírá na síle, ba právě naopak. Uvidíte, že se k němu budete s chutí rádi vracet.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Návod na přípravu:



Nejprve si připravte všechny ingredience. Brambory důkladně očistěte, oloupejte a umyjte ve vodě. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na polovinu a tu ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Stroužky česneku oloupejte.




Na kamna si postavte pánev, dejte na ni trochu rostlinného oleje a dejte lehce osmažit nakrájené proužky cibule. Když zrůžoví, odstavte ji z tepla.

Vyberte si vhodnou zapékací misku a vymažte ji tukem. Brambory nakrájejte na kolečka a vložte je do mísy. Navrch nasypejte osmahlou cibulku a prolisujte tři stroužky česneku. Přidejte sůl, pepř a koření, dvě třetiny strouhaného sýra a zalijte kefírem. Všechny přísady špachtlí dobře promíchejte.

Troubu si dejte předehřát na 180 stupňů Celsia a vložte do ní brambory péct na 30 až 35 minut. Po uplynutí této doby vyjměte z trouby, zasypejte povrch rovnoměrně zbývajícím sýrem a vraťte do trouby dopéct na dalších 15 až 20 minut.

Poznámka na závěr:


Je-li kefír příliš kyselý, rozmíchejte jej ve vodě v poměru 1:1. V kyselém prostředí se totiž brambory neuvaří doměkka a nebyly by dobré.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů